Αμερικανικά funds σαρώνουν τα ακίνητα-φιλέτα
Ειδικότερα ο τομέας των επαγγελματικών ακινήτων θεωρείται «φιλέτο», με ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με όλες σχεδόν τις ανταγωνίστριες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ο οποίος έχει επανέλθει σε θετικό έδαφος, σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των ενοικίων.
Μάλιστα, η προοπτική διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα ακόμη δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων σε όλο τον πλανήτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, γνωστές και ως ΑΕΕΑΠ, οι οποίες ανήκαν στους ομίλους των συστημικών τραπεζών, ελέγχονται πλέον από διεθνή funds, προερχόμενα κατά βάση από την αμερικανική αγορά.
Στις εταιρείες αυτές, όπως γράφει το Εθνος, ανήκουν τα κορυφαία επαγγελματικά ακίνητα σε όλη την περιφέρεια, ενώ ακόμη και στα χρόνια της ύφεσης έχουν φροντίσει να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζοντας παράλληλα για την επόμενη τριετία νέες επενδύσεις ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η Grivalia Properties (η οποία ανήκε στον όμιλο Eurobank) ελέγχεται από τη Fairfax, τον επενδυτικό όμιλο του Καναδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα, ενώ μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία έχουν ακόμη τα αμερικανικά funds Wellington, Fidelity και Brandes Investment Partner.
Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στα τέλη του 2016 περιελάμβανε 91 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 770.222 τ.μ. με αξία 850 εκατ. ευρώ περίπου. Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του ομίλου βρίσκονται στην Ελλάδα, 56 εκατ των οποίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και τα υπόλοιπα 29 σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ένα οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Οι βασικότεροι μισθωτές των ακινήτων της Grivalia είναι η Eurobank, τα Praktiker και τα Makro.
Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε το χαρτοφυλάκιο 16 ακινήτων της Ζήνων Ακίνητα (όπου περιλαμβάνονται καταστήματα και αποθήκες της αλυσίδας Μαρινόπουλου) αντί 16,25 εκατ. ευρώ και δύο ακίνητα σε Καλλιθέα και Μαρούσι όπου στεγάζονται καταστήματα της αλυσίδας Media Markt αντί τιμήματος 18,48 εκατ ευρώ. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Grivalia κατέχει δύο εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και τρία στη Ρουμανία.
Η πλειοψηφία μίας ακόμη ΑΕΕΑΠ που ελεγχόταν από τράπεζα (την Πειραιώς), της Trastor, πέρασε στη Werx Red, η οποία ανήκει στον επίσης αμερικανικό όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων Varde Partners. Μέσω πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 20,12 εκατ. ευρώ, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται πλέον σε 54,03% για τη Werd Red και σε 39,41% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Το αμερικανικό fund έχει καταθέσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των υπόλοιπων 37.093.737 μετοχών (αντί 0,882 ευρώ ανά μετοχή). Σημειώνεται πως η Varde Partners, με έδρα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων. Από το 1993, οπότε ιδρύθηκε, έχει επενδύσει 45 δισ. δολάρια, ενώ, σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων παγκοσμίως, επενδύει κατά προτεραιότητα σε χαρτοφυλάκια ιδιοκτησιών που είναι μισθωμένες.
Η εταιρεία εξετάζει επενδύσεις σε ακίνητα σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της Trastor περιλαμβάνει συνολικά 24 ακίνητα, συνολικής μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 61.484 τ.μ. και αξίας αποτίμησης 62 εκατ. ευρώ, με βασικό εκμισθωτή τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, πρατήρια της BP, το εμπορικό κέντρο Kosmopolis στην Κομοτηνή κ.ά. Πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία απέκτησε ακίνητο στην Κηφισιά, ένα τριώροφο επαγγελματικό κτίριο με δυο υπόγεια επίπεδα, με τίμημα ύψους 2,54 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Πανγαία (πάλαι ποτέ θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) διοικείται από την Invel Real Estate Partners, μια εταιρεία η οποία συστάθηκε το 2013 και έχει ήδη επενδύσει σε ακίνητα στις αγορές της Ελλάδας (κυρίως) και της Ιταλίας, καθώς και στη Ρουμανία. Στο deal της Invel με την Πανγαία, σημαντική ήταν η συμμετοχή της York Capital Management (με 125 εκατ. ευρώ), η οποία έχει ιδρυθεί από τον Κρις Παπαχριστοφόρου, επικεφαλής της Invel.
Στα τέλη εννεαμήνου του 2016 στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονταν 322 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 885.000 τ.μ. με εκτιμώμενη αξία 1,47 δισ. ευρώ περίπου. Μεταξύ των μισθωτών των ακινήτων περιλαμβάνονται ασφαλώς καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, ακίνητα του Σκλαβενίτη, αλλά και καταστήματα γνωστών αλυσίδων λιανεμπορίου σε κεντρικούς δρόμους, όπως είναι π.χ. τα Public, η Vodafone, το Inditex Group κ.ά.
Από τα ακίνητα του ομίλου, τα 155 βρίσκονται στην πρωτεύουσα (αξίας 923,5 εκατ. ευρώ), τα 50 στη Μακεδονία (120,5 εκατ. ευρώ), τα 32 στα ελληνικά νησιά (60,5 εκατ.), τα 31 στην Πελοπόννησο (47,8 εκατ.), τα 21 στην Κεντρική Ελλάδα (25,7 εκατ.) και τα 13 στη Θεσσαλία (43,2 εκατ. ευρώ). Στο εξωτερικό η εταιρεία διαθέτει ακόμη 5 ακίνητα στην Ιταλία (4 στη Ρώμη και 1 στο Μιλάνο, με συνολική εκτιμώμενη αξία 221,2 εκατ. ευρώ) και δύο στη Ρουμανία (6,5 εκατ. ευρώ).
Στο δ' τρίμηνο του 2016 η εταιρεία ολοκλήρωσε δύο ακόμα deals συνολικού ύψους 25,3 εκατ. ευρώ, αποκτώντας δύο ακίνητα στην Πάτρα και 9 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) στην Ιταλία (Ρώμη, Γένοβα κ.α.), έναντι συνολικού τιμήματος 21,6 εκατ.
Το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος, ένας ακόμη επιχειρηματίας προερχόμενος από τις ΗΠΑ έκανε την εμφάνισή του στον εγχώριο κλάδο των ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος για τον αυτοδημιούργητο ομογενή Μάικ Χαλικιά, ο οποίος αφού έφυγε από τη Λευκάδα στα 24 του, πήγε στη συνέχεια στον Καναδά και μετά στο Σικάγο όπου δημιούργησε μεγάλη περιουσία με την Intercontinental Real Estate & Development Corporation (ICD).
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) - στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Αριστείδης Χαλικιάς, γιος του Μάικ, έχει αποκτήσει 14 ακίνητα της Emporiki Bank, όπου σήμερα στεγάζονται υποκαταστήματα της Alpha Bank σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ενοικιάζει ένα ακίνητο στον Σκλαβενίτη στον Πειραιά, ενώ έχει αποκτήσει ένα ακόμα ακίνητο στο Ηράκλειο της Κρήτης το οποίο ενοικιάζεται στην AB Βασιλόπουλος, ένα κτίριο του ΙΚΑ και έναν όροφο στην οδό Ρηγίλλης.
Μία ακόμη ΑΕΕΑΠ, την Briq Properties, δημιούργησε τον περασμένο Οκτώβριο ο όμιλος Quest Συμμετοχών, στην οποία εισφέρθηκαν ακίνητα και μετρητά ύψους 27,78 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ακίνητα του ομίλου της Infoquest και συγκεκριμένα κτίρια γραφείων και αποθήκες, σε Καλλιθέα, Αγιο Ιωάννη Ρέντη και Θεσσαλονίκη.
Τέλος, σχέδια για δημιουργία ΑΕΕΑΠ έχει ανακοινώσει ότι έχει και ο όμιλος Βιοχάλκο, ο οποίος μεταξύ άλλων διαθέτει δύο εμπορικά κέντρα (το River West στον Κηφισό και το Mare West στην Κόρινθο) το κτίριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ του Κηφισού και ξενοδοχεία.