Τέλη κυκλοφορίας: Αυτές είναι οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση
Πιο αναλογικό τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει αλγορίθμους που θα υπολογίσουν την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων, τα κυβικά και θα συμπεριλάβουν όλα αυτά για να δώσουν κάποιο πιο αναλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με σήμερα.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», σημείωσε: «Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο».
Πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας «κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω», για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.
Επίσης, ανάφερε ότι το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει κοινοποιηθεί η ΚΥΑ για το θέμα της εισαγωγής των POS και η «πρώτη ομάδα επαγγελματιών θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά αυτές τις δυνατότητες ηλεκτρονικής πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου».
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως «σίγουρα υπάρχει θέληση και προσανατολισμός, όπως και το προηγούμενο διάστημα όταν μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ .... και φέτος θα δούμε ποιες κατηγορίες μπορούμε να επιβαρύνουμε λιγότερο. Είναι μέσα στην προοπτική και το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου».
Είπε ακόμη ότι το περιουσιολόγιο θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται μέσα στο 2017 και «από την αρχή του 2018 θα μπει σε εφαρμογή». «Όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του καθενός θα είναι στο περιουσιολόγιο, που θα χρησιμοποιείται για το πόθεν έσχες, για να δικαιολογήσει δαπάνες, οτιδήποτε μπορεί να συγκρίνει και το κράτος και η Ανεξάρτητη Αρχή και το ΥΠΟΙΚ ... εισοδήματα, περιουσία και δοσοληψίες», προσέθεσε.
Τέλος, τόνισε πως για τα μικροποσά που οφείλουν φορολογούμενοι στο Δημόσιο «σίγουρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση» και σημείωσε: «Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει να τελειώσουμε πρώτα με την αξιολόγηση, να μπει σε ένα κανονικό ρυθμό η οικονομία, να τελειώσουμε και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να δούμε τι ποσά θα μας μείνουν και από 'κει και πέρα πώς θα βοηθήσουμε και τους μικροοφειλέτες να μπορέσουν να κάνουν κάποια διευθέτηση των χρεών τους».