Πρόστιμο μαμούθ στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στη ΔΕΗ, έπειτα από την προσφυγή της εταιρίας Energa που δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής...

Πρόστιμο μαμούθ στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ
1'

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στη ΔΕΗ, έπειτα από την προσφυγή της εταιρίας Energa η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ επέβαλε πρόστιμο αξίας 900.000 στη ΔΕΗ για παραβάσεις των υποχρεώσεών της ως Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην απόφαση της ΡΑΕ, αναφέρεται: «Η ΡΑΕ θεωρεί ότι η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την προσήκουσα εκτέλεση των καθηκόντων της όσον αφορά στη διαχείριση της εκπροσώπησης Πελατών του Δικτύου από Προμηθευτές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συστηματικά ανωμαλίες κατά την αλλαγή Προμηθευτή.

Περαιτέρω, η ΡΑΕ θεωρεί ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις εν λόγω αστοχίες έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην εδραίωση συνθηκών ανταγωνισμού στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και, για το λόγο αυτό, η σχετική ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. είναι αυξημένη, δεδομένου ότι η επιχείρηση

α) Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας,

β) Ασκεί διαχρονικά τους ρόλους και της διανομής και της προμήθειας και, για το λόγο αυτό, δεν έχει εδραιωθεί στην αντίληψη των καταναλωτών η σχετική διάκριση αρμοδιοτήτων και ορίων ευθύνης μεταξύ των δραστηριοτήτων Προμήθειας και Διανομής (Διαχειριστής και Κύριος του Δικτύου)».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή