Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ - Νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις
Σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2019 και σε βάθος τριετίας επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία απαιτεί άμεσο «μαχαίρι» -Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Κοντά σε λύση για την αξιολόγησηΕλλάδα και Θεσμοί
Η Βελκουλέσκου φέρεται να ζήτησε χθες (28/1), κατά την επανέναρξη των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, μείωση ακόμα και σε ποσοστό 50% της «προσωπικής διαφοράς» από το 2019, κρατώντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα των μέτρων για το 2018.
Παράλληλα δεν φέρεται να οπισθοχωρεί σχετικά με τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προκρίνει τη μείωση του αφορολόγητου το 2019 και την έναρξη της σταδιακής μείωσης των συντάξεων από το 2020.
Από εκεί και πέρα, μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.
Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει πάντως παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.
Επανέλαβε, δε, πως το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ. ευρώ), για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού από το 2018 και μετά…
Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε, τέλος, πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018 - 2019, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).
Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση για την αξιολόγηση
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη.
Όπως πρόσθεσε δε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο», ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο τόνισε πως «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».
Το ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης δεν ήταν πάντως το μόνο θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων του δημοσιογράφου της DW Μισέλ Φρίντμαν. Προηγουμένως, ο παρουσιαστής είχε καταλογίσει στη γερμανική κυβέρνηση ότι αναφορικά με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ, εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ επιμένει η Ελλάδα να τηρεί τα κριτήρια, το ίδιο δεν ισχύει για τη Γερμανία καθώς και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, το ποσοστό του εξαγωγικού πλεονάσματος της Γερμανίας ανήλθε το 2016 στο 8%, ενώ η ΕΕ θέτει το όριο στο 6%. Στη δε περίπτωση των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Κομισιόν, με γερμανική στήριξη, επιτρέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομικά ελλείμματα πέραν του 3%. Άλλωστε, σημείωσε ο Μισέλ Φρίντμαν, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ απ' ό,τι η Ελλάδα.
Όσον αφορά στη μείωση του υπέρογκου γερμανικού πλεονάσματος στις εμπορικές συναλλαγές, ο Γενς Σπαν υποστήριξε ότι ήδη έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μισθοί και συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ολιγωρία στις δημόσιες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην κατηγορία για γερμανική συναίνεση ως προς τις παρεκκλίσεις από τα κριτήρια σταθερότητας, ο κ. Σπαν τόνισε ότι στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε η Κομισιόν να προσεγγίζει «πολιτικά» το όλο θέμα αλλά «αντικειμενικά», βασιζόμενη σε «στοιχεία»…