Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών - Φεύγουν χωρίς συμφωνία

Αποχωρούν οι «θεσμοί» από την Αθήνα – Το μεσημέρι η τελευταία συνάντηση – ανοικτά όλα τα μέτωπα, μικρή η απόσταση μόνο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Κίνδυνος για την οικονομία λόγω... καθυστερήσεων.

Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών - Φεύγουν χωρίς συμφωνία
2'

Με τα περισσότερα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, αναχωρούν σήμερα, Τρίτη (07/03/2017) το απόγευμα από την Αθήνα οι θεσμοί, αφού πραγματοποιήσουν μια τελευταία συνάντηση με την κυβέρνηση στο Χίλτον.

Το κλίμα που επικρατούσε χθες, Δευτέρα (06/03) στην Ευρώπη ήταν βαρύ και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα διαφαινόταν προοπτική συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

«Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι η αποστολή των κλιμακίων δεν διέφερε αυτήν τη φορά από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση απέδιδε ευθύνες για τη νέα αυτή καθυστέρηση στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς, ότι αν επιδείξει καλή διάθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.

«Υπήρξε πρόοδος, γίνονται συγκλίσεις», υποστήριζε, εξάλλου, χθες άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ωστόσο, οι συγκλίσεις είναι προς το παρόν ελάχιστες σε σύγκριση με τις αποκλίσεις.

Από τα πλέον σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020. Πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιθέτως, υποστήριζε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το 2020, αλλά θέλουν η μείωση να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ύφεση «φέρνει» πιο κοντά τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016, που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ήρθαν στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, αφοπλίζοντας την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση έχουν τα στοιχεία για τη βύθιση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Πέρα από την επιβεβαίωση με αριθμούς της αίσθησης που ήταν διάχυτη στην αγορά (και στις τράπεζες) τους τελευταίους πέντε μήνες, η επί τα χείρω αναθεώρηση των στατιστικών ρίχνει νερό στο μύλο της καχυποψίας του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους.

Οσον αφορά τα «θετικά» μέτρα, τα οποία θα αντισταθμίσουν τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι ενώ έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα εφαρμόζονται αυτά, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά το περιεχόμενό τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή