Τεχνική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών - Έρχονται σκληρά μέτρα - Παζαρεύουν τα αντίμετρα
Σε συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να οδηγούνται οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική πλευρά, με το οικονομική επιτελείο της κυβέρνησης να δίνει γη και ύδωρ για να κλείσει η αξιολόγηση που «σέρνεται» μήνες τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο παραβρίσκονταν στις πολύωρες συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των δανειστών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σημείωσε ότι έχει ουσιαστικά η τεχνική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και εκτίμησε ότι θα είναι σε τελικό στάδιο ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Με βάση τα όσα δήλωσε ο ίδιος, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018.
Οι συζητήσεις διακόπηκαν δύο φορές, η πρώτη γύρω στις 20:00 το βράδυ και η δεύτερη στις 23:00, για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.
Στο πακέτο της συμφωνίας - αν τελικά επιτευχθεί - δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το 2019.
Αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά τα μέτρα εκτείνονται πέραν του τρέχοντος προγράμματος το οποίο αφορά η τεχνική συμφωνία, και ολοκληρώνονται των Αύγουστο το 2018.
Μέτρα και αντίμετρα του 2019 που μπορούν να φτάσουν το 2% εάν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα αποφασιστούν μέσω ενός μηχανισμού στο οποίο δεν έχουν καταλήξει ακόμα κυβέρνηση και δανειστών.
Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2018
Όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων λίγο πριν από τη μια μετά τα μεσάνυχτα, «H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Uα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε πρώτο πλάνο το «καυτό μέτωπο» των συντάξεων
Το ΔΝΤ δεν διαπραγματεύεται αλλά ούτε και κάνει πίσω στο μέτωπο της μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Η Ντέλια Βελκουλέσκου ζητά το «αίμα» των συνταξιούχων και είναι αποφασισμένη να το «πάρει»! Για τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν επιβεβλημένα και δίχως διαπραγμάτευση-και αυτό η κυβέρνηση το ξέρει καλά- την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ. Απορρίπτουν κάθε σενάριο και εναλλακτικό σχέδιο για σταδιακή μείωση. Οι πιστωτές θέλουν εδώ και τώρα μειώσεις στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση «παζαρεύει» αντίμετρα-συμπόνοιας...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως έχει εν μέρει συμφωνήσει με τους δανειστές, να στηριχθούν τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσο και οι πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και όσοι λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας. Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έφερε αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο το Ταμείο επιμένει στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ πιέζει για αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις.