Bloomberg: Τα έξι σενάρια για τη διάλυση και τη διάσωση του ευρώ
Τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρωζώνης αλλά και τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ ενάντια στο κύμα λαϊκισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζει το Bloomberg.
Αναλυτικά τα τρία σενάρια της διάλυσης της Ευρωζώνης
Σενάριο 1 (πιθανότητα 15%): Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία
Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές μετά τα σκάνδαλα που μείωσαν τα ποσοστά των αντιπάλων της και στη συνέχεια προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Ξεκινά μια τεράστια φυγή κεφαλαίων στη χώρα και επιβάλλονται capital controls. Χωρίς την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας πυρήνας βορειοευρωπαϊκών κρατών.
Σενάριο 2 (πιθανότητα 30%): Η Ιταλία στρέφεται προς τον ευρω-σκεπτικισμό
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη στα όρια της κατάρρευσης και δέχεται το τελειωτικό χτύπημα όταν οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ απορρίπτουν μια κυβερνητική βοήθεια (ενώ ουσιαστικά πρόκειται για κρατική). Τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά και οι τράπεζες «αναγκάζουν» την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls.
Τις επόμενες εκλογές κερδίζει το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά με στόχο την επαναφορά της ιταλικής λίρας. Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Σενάριο 3 (πιθανότητα 50%): Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο
Οι πιστωτές ζητούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμφωνηθεί το 2015.
Η Αθήνα χρεοκοπεί και αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της προς την ΕΚΤ, ενώ αναγκάζει την ΕΚΤ να αφήσει χωρίς χρηματοδότηση τις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα φεύγει από την Ευρωζώνη.
Τα τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ
Σενάριο 1 (πιθανότητα: 10%): Μια παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη
Την Ευρώπη απασχολεί η κρίση στις ΗΠΑ και η κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο Πούτιν αρχίζει να δοκιμάζει στα σοβαρά την ανοχή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ο Τραμπ ξεκινά εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία. Η Γερμανία αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και αποδέχεται την μετατροπή της Ευρωζώνης σε δημοσιονομική. Η Ευρώπη ενώνεται και το ευρώ σώζεται.
Σενάριο 2 (πιθανότητα: 25%): Επικράτηση Σουλτς στις εκλογές
Οι Γερμανοί αποφασίζουν για πολιτική αλλαγή και ο Σουλτς κερδίζει τις εκλογές και ακολουθεί πιο χαλαρή οικονομική πολιτική από την Μέρκελ. Δέχεται να χαμηλώσουν οι δημοσιονομοκοί στόχοι της Ελλάδας και η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο το 2018.
Ο Σουλτς δέχεται ευρωομόλογα, καταφέρνει να τα βγάλει πέρα το 2017 και με την ΕΕ ακέραιη έχει τη στήριξη των υπόλοιπων ηγετών. Ακολουθεί ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, ανεβαίνει η ζήτηση και μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα με ΗΠΑ, βελτιώνοντας σχέσεις με Τραμπ.
Η Γερμανία δέχεται κάποια περιορισμένης μορφής μεταφορά πόρων σε ελλειμματικές χώρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Τσίπρας υποδέχεται τον Σουλτς στην Αθήνα και ο κόσμος τον χαρακτηρίζει σωτήρα της χώρας και του ευρώ.
Σενάριο 3 (πιθανότητα: 75%): Η Ευρωζώνη τα βγάζει πέρα
Η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες αντέχουν, η Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές και παραμένει ηγέτιδα στην Ένωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι υπόλοιποι ηγέτες συμφωνούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα αποφεύγει να υλοποιήσει μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα να ξεσπά κρίση κάθε χρόνο αλλά η κατάσταση σώζεται κάθε φορά τελευταία στιγμή και σταδιακά η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.
Ολοκληρώνεται η τραπεζική ένωση με την εισαγωγή ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων και το 2020 η Ευρωζώνη είναι ακέραιη, ενώ μάλιστα υπάρχουν κι άλλες χώρες που επιδιώκουν να γίνουν μέλη.