Αναπτυξιακό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ σε νησιά του Αιγαίου από τις Βρυξέλλες
Το ποσό θα διανεμηθεί ισόποσα στα νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου.
Επίσης, εξασφάλισαν την παράταση, για ένα ακόμη έτος, της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, στα τελωνεία των νησιών. Οι δήμαρχοι Χίου, Σάμου, Λέρου, της Κω και της Μυτιλήνης επισκέφθηκαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες τους από την προσφυγική κρίση.
Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με τον πρόεδρό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην έδρα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, επισήμαναν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες.
Επίσης ανάφεραν, ότι κατά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, έθεσαν και το ζήτημα της ανάγκης για άμεση αποσυμφόρηση των περιοχών τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Όπως είπαν, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.
Ο δήμαρχος Σάμου, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποτιμώντας τις επαφές των δημάρχων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τόνισε ότι πλέον διαμορφώθηκε το κατάλληλο έδαφος για εποικοδομητικές συνέργειες, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, καθώς, όπως σημείωσε, οι δήμοι δε συμμετείχαν ούτε στο πρώτο επίπεδο διαβούλευσης.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, επισήμανε ότι οι δήμοι του Αιγαίου, με την συστηματική συνεργασία και τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, κατάφεραν για πρώτη φορά, η Ευρώπη να συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, φανερώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέουν οι υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις που εκφράζουν.
Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ευρωπαϊκών αρχών, με τις απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Ζήτησε δε, να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών από τις προσφυγικές ροές και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης ανάφερε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει στη πράξη ότι μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η ΚΕΔΕ ενισχύει την εξωστρέφειά της, μέσω εποικοδομητικών και γόνιμων επαφών με σημαντικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες μας αποδίδουν καρπούς».
Επίσης, επισήμανε κι εκείνος ότι «για πρώτη φορά η Ευρώπη συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους και δεσμεύεται για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα νησιά του Αιγαίου,τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση».