Μελετούν αναπροσαρμογή ασφαλίστρων στα συμβόλαια ισόβιας κάλυψης
Στόχος είναι ο καταναλωτής να είναι σε θέση να λαμβάνει τη σωστή απόφαση για την ασφαλιστική του κάλυψη, έχοντας την πληροφόρηση που του επιτρέπει να αντιληφθεί -δίχως να έχει τις ειδικές γνώσεις ή να καταφεύγει σε ειδικούς- τυχόν αρνητικές από το περιεχόμενο των όρων συνέπειες και τη δυνατότητα να συγκρίνει το προϊόν που επιλέγει με άλλα.
Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση για τον ορισμό των μελών της επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια: "η πολιτεία οφείλει να συνεισφέρει στη διαμόρφωση κανόνων, ώστε να διασφαλίζονται οι καταναλωτές κατά την επιλογή τους σε ασφαλιστικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη, ύστερα από διάλογο, τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών γι αυτό και συγκροτεί ομάδα εργασίας μεταξύ της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών και του Συνηγόρου του Καταναλωτή".
Η ομάδα θα ολοκληρώσει το έργο της εντός διμήνου και θα παραδώσει σαφή κριτήρια αναπροσαρμογής ασφαλίστρων στα συμβόλαια ισόβιας κάλυψης και συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση και την υλοποίηση των κριτηρίων στην ασφαλιστική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών που υποβλήθηκαν στη γενική γραμματεία για αυξήσεις σε παλιά προγράμματα υγείας. Πρόκειται για προγράμματα που έχουν συναφθεί τη δεκαετία του 1990 ή αργότερα από το 2000 και μετά, και τα οποία σήμερα αποδεικνύονται ζημιογόνα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ οι ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδοχικές αυξήσεις.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εκτιμά ότι με τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, όταν αυτή λάβει τυπική μορφή, "θα εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων έναντι των ασφαλισμένων, χωρίς να θέτει εμπόδια στη σωστή τιμολόγηση των ασφαλίστρων γα τη διατήρηση της φερεγγυότητας κάθε ασφαλιστικής εταιρείας".