«Πούλησε» το αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας
Απομένει να δώσει εργασιακά, ΕΝΦΙΑ για να κλείσει η αξιολόγηση και να εξακολουθεί η χώρα να βρίσκεται σε ομηρεία
Ωστόσο αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι οι διαφωνίες πάνω σε σημαντικά ζητήματα παραμένουν και αποτελούν «αγκάθια» σε αυτό τον οδικό χάρτη.
Βέβαια η ελληνική πλευρά επιμένει, ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» και η χώρα μας θα προλάβει τις προθεσμίες για την ποσοτική χαλάρωση.
Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα σοβαρά ζητήματα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στα εξής σημεία:
1. Στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου υπάρχει μια σύγκλιση στο επίπεδο των 6.000 ευρώ περίπου.
2. Στα αντίμετρα επίσης υπάρχει σύγκλιση, στα περισσότερα. Ειδικά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αν και το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη μείωση για τις επιχειρήσεις. Επίσης στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχιας (μέτρα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), ειδικά της παιδικής φτώχιας και της ανεργίας, τη μείωση του ΦΠΑ για ορισμένες περιπτώσεις.
3. Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται σκληρά. Οι δανειστές δεν θέλουν αυτή τη μείωση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτός ο φόρος έχει μια σταθερή απόδοση. Σε αυτό το ζήτημα γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση.
4. Εκεί που φαίνεται πως υπάρχει αδιέξοδο μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι στα εργασιακά. Το ΔΝΤ δεν συζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ουσιαστικά, μας τόνισε στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στο μείζον αυτό θέμα υπάρχει πλήρες «κόλλημα».
5. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν προσέγγιση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ίσως στη μείωσή τους ακόμα και στο 2,5% για μετά το 2021.
6. Όμως αυτό το θέμα το συνδέουν οι δανειστές με τον τρόπο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αν δηλαδή θα γίνει εφάπαξ μετά το 2019, όπως ζητούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ή αν θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας απ’ το 2020 μέχρι το 2025.
Πάντως και παρά τις υφιστάμενες διαφορές πηγές του Μαξίμου συνεχίζουν να εκφράζουν αισιοδοξία για κατάληξη της διαπραγμάτευσης μέχρι τον Απρίλη, ώστε να προλάβουμε την ποσοτική χαλάρωση…