Eurogroup: Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα - Καμία υπόσχεση για συμφωνία στις 7 Απριλίου
Φειδωλός, αναφορικά με την Ελλάδα, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «η ελληνική πλευρά μας ενημέρωσε για την δεύτερη αξιολόγηση», υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει δουλειά και έχει υπάρξει πρόοδος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχουν κάποια βασικά ζητήματα που παραμένουν «ανοικτά», ενώ υπογράμμισε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες για τα εκκρεμή ζητήματα.
«Κάποια βασικά ζητήματα παραμένουν και συμφωνήσαμε ότι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν της επόμενες μέρες για τα εκκρεμή ζητήματα και για να συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό επίπεδο».
Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση»,
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ανέφερε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα γίνονται το μεσοδιάστημα, αλλά και του επόμενου Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου.
«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση χρέους»
«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.
Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να λυθούν οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες για να επιστρέψουν οι Θεσμοί και να κλείσουμε τα μεγάλα ζητήματα του φορολογικού και της αγοράς εργασίας για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα», είπε υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
Από την πλευρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μπορεί να έκανε επίσης λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα «αγκάθια» και ανοιχτά ζητήματα, όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
«Όλοι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε γιατί είναι αρνητικό για τις επενδύσεις αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικά. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε αυτά τα θέματα και να ολοκληρωθεί έτσι η αξιολόγηση. Τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε από σήμερα τη σκληρή δουλειά. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Η επιτυχία του προγράμματος είναι στο μέγιστο συμφέρον όλων. Το 2017 βελτιώνονται οι δείκτες της ΕΕ. Ελπίζω σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο»
Ο Μοσκοβισί έδειξε επίσης να συμφωνεί με τον Ντάισελμπλουμ, όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
«Γιατί όχι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Η επέκταση του ESM βρίσκεται μέσα στους συλλογισμούς μας».
Ρέγκλινγκ: Αρνητικές επιπτώσεις σε περαιτέρω καθυστέρηση
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
«Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει», ανέφερε.
«Από την αρχή του προγράμματος ο ESM έχει δώσει περί τα 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας: «Σημαντικό είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ διότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν ζημιά. Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες αποπληρωμές χρέους μπροστά της το καλοκαίρι και είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση πριν από τον Ιούλιο».
Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την μετατροπή, ουσιαστικά, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί επιθυμούν ομόφωνα τη διατήρηση του υπάρχοντος «status quo» για την Ελλάδα, τη συμμετοχή δηλαδή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Τον Ιούνιο ο απολογισμός του ESM»
«Για την ελληνική περίπτωση, όλοι θέλουμε να μην αλλάξει η κατάσταση (για τον ESM). Θα είχε νόημα στο μέλλον η επέκταση του ESM που έχει προοδεύσει μέχρι σήμερα και έχει κάνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Μαξίμου - Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη (23/3)
Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου παραμένουν Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Διαπιστώσαμε ουσιαστική πρόοδο είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά το Eurogroup και πρόσθεσε ότι:
«Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε μια εντατικοποίηση της διαδικασίας και γι' αυτό θα παραμείνουμε και εγώ και η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει, βασικά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup».
«Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. 'Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέριες για όλο το πακέτο», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Το κείμενο του Eurogroup για την συνεδρίαση
Για σημαντική πρόοδο στην βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρωζώνη κάνει λόγο το Eurogroup στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, το Eurogroup προειδοποιεί ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι σε πολλά κράτη μέλη, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θεωρεί ότι η συγκριτική αξιολόγηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για να εντοπίζονται πιθανές ανάγκες για νέες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το πεδίο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να πραγματοποιούν συγκριτικές αξιολογήσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών έναντι των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη.
Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα διενεργεί κάθε τρία χρόνια αυτή την συγκριτική άσκηση, με έναρξη από το 2018.