Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε θέλουν να μετατρέψουν τον ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο «διάσωσης» της Ευρωζώνης, πρέπει εντέλει να μεταμορφωθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Νομίζω ότι θα είχε νόημα το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ΕΜΣ, να μετεξελιχθεί στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη FAZ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα πρέπει να αλλάξει σύνθεση πιο μακροπρόθεσμα.

Τα στελέχη της ΕΚΤ «αισθάνονται όλο και πιο άβολα με τον ρόλο της στην τρόικα, και σωστά νομίζω», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.

Ο ΕΜΣ, πρόσθεσε, θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική ειδίκευση την οποία μόνο το ΔΝΤ διαθέτει αυτή τη στιγμή».

Ταυτόσημη άποψη εκφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη FAZ. Τονίζει πως ο ΕΜΣ θα πρέπει να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να βελτιωθεί η διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη.

«Με την έγκριση ενός προγράμματος του ΕΜΣ, η συμμετοχή των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον θα γίνεται με βάση σαφείς (...) αρχές», ανέφερε ο Σόιμπλε στο άρθρο του.

Ένας διαφανής και προκαθορισμένος μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους θα συνέβαλε να ενισχυθεί η πειθαρχία στις αγορές και θα ενίσχυε την αρχή πως δεν θα γίνονται «διασώσεις» στο εξής, κατά τον Σόιμπλε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναφέρεται στην Ελλάδα πουθενά στο άρθρο για τον ΕΜΣ και την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές δεν είχαν συμπεριληφθεί στο «κούρεμα» του 2012.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε στις δηλώσεις του πως οι θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν ο καθένας τον ρόλο του στο τρέχον πρόγραμμα και πρόσθεσε πως ακόμα περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει όσον αφορά τη συμμετοχή του, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν «ιδιαίτερα καλοδεχούμενο» να υπάρξει μια απόφαση μέσα στο καλοκαίρι.

Ακόμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως δεν περιμένει η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί σύντομα. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα την έχουν ολοκληρώσει εγκαίρως πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις