ΕΤΕπ: Ανεργία και μισθοί η πραγματική απειλή της οικονομίας
«Η ένταξη δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως δεύτερη σκέψη. Δεν είναι μια πολυτέλεια. Είναι ένας καταλύτης για την ανάπτυξη», δήλωσε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell σε δημοσιογράφους την Τρίτη (21 Μαρτίου), παρουσιάζοντας την έκθεση η οποία εκπονήθηκε από κοινού από την ΕΤΕπ και το WEF, με τη συμβολή του Bruegel, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες. «Αυτό που διαπιστώνουμε στην πράξη στην τράπεζα της ΕΕ, είναι ότι υπάρχει μια win-win ευκαιρία στην οποία μπορούμε να προωθήσουμε τόσο την ένταξη όσο και την ανταγωνιστικότητα, την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρόποι για να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, η οποία παραμένει υποτονική.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να υφίστανται και αποτελούν απειλή για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να βρουν δουλειά με το ποσοστό ανεργίας τους σχεδόν στο 20% κατά μέσο όρο για την ΕΕ των 28.
Οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης για πολλούς εργαζόμενους της ΕΕ. Η Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες οικονομικές περιοχές, δεν επενδύει αρκετά. Εδώ και χρόνια έχει βοηθηθεί από τη μαζική νομισματική τόνωση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο για το μέλλον.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν επιλύσει τα σοβαρά κενά όσον αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, την εκπαίδευση, τις έξυπνες υποδομές και την καινοτομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και τη δημιουργία ενός διανεμητικού μηχανισμού ο οποίος θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα των οικονομικών ευκαιριών.
Η Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ήταν κυρίαρχο θέμα στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (17 με 20 Ιανουαρίου). Η τελευταία έκθεση του WEF, τόνισε αυξανόμενη ανισότητα ως τον κορυφαίο παγκόσμιο κίνδυνο για το 2017 και σημείωσε το ρόλο της τεχνολογίας σε αυτό το χάσμα.
Η ΕΤΕπ και το WEF επιμένουν στις συστάσεις τους για την επιτάχυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και στις επενδύσεις σε υποδομές για τις έξυπνες μεταφορές και αξιοποιώντας μη παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως δίνοντάς τους καλύτερη πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
«Πρόκειται για την επανεξέταση του οικονομικού μας μοντέλου και την απομάκρυνση από την αντιμετώπιση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης ως δύο ξεχωριστές διαδικασίες,» δήλωσε ο Richard Samans, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Πηγη: EurActiv.com