EuroWorking Group: «Μηδέν εις το πηλίκον» από τις Βρυξέλλες
Οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα - Τρικλοποδιά με ευφυολογήματα περί προόδου - Τεχνητή εμπλοκή αντί τεχνικής συμφωνίας
Στασιμότητα με νέα εμπλοκή στο EuroWorking Group, αφού διαπιστώθηκαν ξανά σημαντικές διαφορές για να κλείσει η συμφωνία, με το ζητούμενο πλέον να είναι ποιον εξυπηρετεί το παρατεταμένο παζάρι και γιατί το προκαλεί.
Οι πληροφορίες που μόλις μια μέρα νωρίτερα είχαν έρθει στο φως μέσω δημοσιεύματος περί σύγκλισης απόψεων Αθήνας και θεσμών και επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο διαψεύσθηκαν από τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα του Euroworking Group, στο οποίο ελληνική πλευρά είχε εναποθέσει ελπίδες.
«Λευκός» καπνός δεν βγήκε, το χάσμα παραμένει αλλά... η αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου επικοινωνείται για στρογγύλεμα προθέσεων, μεθοδεύσεων και αποτυχιών.
Στο διά ταύτα, η συνεδρίαση έληξε, με τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών να παραμένουν, χωρίς να προκύψει καν συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Γιατί μπορεί το EWG να συνέστησε την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των Θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία να γίνει περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν ήδη ότι οι πιθανότητες μειώνονται.
Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση δεν παρατηρήθηκε σύγκλιση σε κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία παρέμειναν στάσιμα.
Από την άλλη πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το EuroWorking Group κινήθηκε προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως σημείωσαν, οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Το παζάρι
Με βάση τα τελευταία «δεδομένα» στο παζάρι με τους δανειστές έχουν κλείσει οι περικοπές στις συντάξεις, στο φορολογικό με το αφορολόγητο να αγγίζει τα 5.900 ευρώ, με τις επιβαρύνσεις πουθα προκύψουν να σαρώνουν μισθωτούς και συνταξιούχους ακόμη και των 500 ευρώ. Στο εργασιακό, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μετατίθενται για μετά το τέλος του προγράμματος.
Την ίδια ώρα, με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Απαράδεκτη επίθεση εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων
Για «απαράδεκτη επίθεση» του ΔΝΤ στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, κάνει λόγο ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωση Συνδικάτων (ITUC) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Η ITUC και η ETUC καλούν το ΔΝΤ να πάψει να επιμένει στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους».
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων, Σάραν Μπάρροου, είπε: «Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν υποστεί σχεδόν όλο το κόστος της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 ? οι μισθοί υποχώρησαν, οι συντάξεις έχουν περικοπεί και ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού παραμένει άνεργο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα πέρυσι που έδειχνε ότι η κάλυψη της συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα έπεσε από 70% πριν την κρίση σε 10% το 2015. Η συνέχιση της περιστολής των συλλογικών δικαωμάτων των εργαζομένων δεν θα κάνει τίποτα για να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά θα ενισχύσει την ανησυχητική τάση της αυξανόμενης ανισότητας στη χώρα.»
Ο Γενικός Γραμματέας της ETUC, Λούκα Βιζεντίνι δήλωσε ότι η τελευταία απόπειρα του ΔΝΤ να περιορίσει περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα συνιστά «επίθεση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, εκ των οποίων το 95% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, χρειάζονται συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο και δεν χρειάζονται ομαδικές απολύσεις. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τσίπρα, δηλώνοντας σαφώς ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία είναι εθνικά θέματα, που πρόκειται να διακανονιστούν με τους κοινωνικούς εταίρους με κυβερνητική υποστήριξη και ότι η Επιτροπή δεν θα παρέμβει για τα θέματα αυτά στην Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να δείξει τον ίδιο σεβασμό για τους Έλληνες εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, αντί να επιβάλει μεταρρυθμίσεις που θα βλάψουν περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα».
Τέλος, η ETUC αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μετά την απελευθέρωση που πραγματοποιήθηκε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, οι κανόνες προστασίας της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ήδη πιο αδύναμοι από ό, τι στις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η ETUC εκφράζει την αλληλεγγύη της με την ελληνική συνδικαλιστική συνομοσπονδία ΓΣΕΕ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στις τελευταίες απαιτήσεις του ΔΝΤ.