Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ποια χρέη διαγράφονται, με ποιον τρόπο και ποιους αφορά
ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 20.000 ΕΥΡΩ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ- ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο και φιλοδοξεί να ρυθμίσει υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, και αφορά στο «κούρεμα» τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων, αλλά και οφειλών προς εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι μικρές επιχειρήσεις
Ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε οι ευεργετικές ρυθμίσεις του μηχανισμού να αφορούσαν μόνο όσες επιχειρήσεις είχαν χρέη της τάξεως άνω των 50.000 ευρώ, τελικά στον μηχανισμό του εξωδικαστικού θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση πάνω από 400.000 επιχειρήσεις. Το παραπάνω σύνολο περιλαμβάνει 300.000 μικρές επιχειρήσεις, 100.000 μεσαίες και μόλις 3.000 πολύ μεγάλες.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, με βάση το νομοσχέδιο για να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει και να έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και να είναι βιώσιμη!
Στο μηχανισμό και το «κούρεμα χρεών»
Για πρώτη φορά θα δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες/ επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους σε μία, βάζοντας στον μηχανισμό ακόμη και το «κούρεμα» φόρων (του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών), αφήνοντας εκτός ρύθμισης μόνο τις μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν οφειλές από 20.000€ και άνω
1. Μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς.
Πιστωτές μπορεί να είναι: τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές
2. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι ο ίδιος ο οφειλέτης.
3. Μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις. Ανεξαρτήτως μεγάθους. Περιλαμβάνονται και οι ατομικές. Βασική προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να έχουν συνολικές οφειλές μέχρι τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω.
4. Εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010).
5. Έναρξη διαδικασία όταν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
6. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
7. Οι διευκολύνσεις που προσφέρονται σε χρεωμένες επιχειρήσεις αφορούν σε: μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής αλλά μερικές διαγραφές οφειλών.
8.Η διαδικασία θα υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού σσυστήματος. Μέσα από εκεί θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία.
Τι «απαγορεύεται»
1. Για οφειλές προς το Δημόσιο, δεν θα εγκρίνονται περισσότερες από 120 δόσεις.
Εξαίρεση αποτελούν (πάντα μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο) όσες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποπληρωμή των οφειλών θα μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις εφόσον συναινεί και εγκρίνει το Δημόσιο.
2. Δεν εγκρίνεται όρος σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος να προβλέπει τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα και καταβολή μηνιαίας δόσης, η οποία είναι μικρότερη από 50 ευρώ.
3. Όσο αφορά στις οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.