Γροθιά στο στομάχι! «Mόλις τα βγάζει πέρα» το 63% των Ελλήνων

Για τρίτο κατά σειρά µήνα υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης µε αποτέλεσµα να διαµορφωθεί στις -74,4 (από -73,3) µονάδες, σε επίπεδο χαµηλότερο έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (-71,9 µον.).

Γροθιά στο στομάχι! «Mόλις τα βγάζει πέρα» το 63% των Ελλήνων
3'

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ - ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, «το συγκεκριµένο επίπεδο του δείκτη είναι το χαµηλότερο από τον Σεπτέµβριο του 2013. Η αβεβαιότητα από την παρατεταµένη διαδικασία αξιολόγησης του προγράµµατος και κυρίως η επερχόµενη οριστικοποίηση των νέων δηµοσιονοµικών µέτρων, τα οποία συνεπάγονται µελλοντικά πρόσθετες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονοµική κατάστασή τους και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Οι αναµενόµενες πιέσεις από τα νέα µέτρα στο εισόδηµα αντικατοπτρίζονται και στην υποχώρηση της πρόθεσης για αποταµίευση σε νέο ιστορικά ελάχιστο επίπεδο. Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά της στην ΕΕ σε όρους απαισιοδοξίας των νοικοκυριών».

Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 µήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο στην Ελλάδα, µε τον σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -69,1 (από -67,8) µονάδες. Όπως τον Φεβρουάριο, το 76% των νοικοκυριών αναµένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, ενώ µόλις το 2% προβλέπει βελτίωση.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-µηνο χειροτέρευσαν εκ νέου τον Μάρτιο, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -80,1 (από -78,3) µονάδες. Όπως τον Φεβρουάριο, το 67% των καταναλωτών προέβλεψε αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας, έναντι ενός 3% (από 2%) το οποίο ανέµενε ελαφρά βελτίωση.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταµίευση τους προσεχείς 12 µήνες διαµορφώθηκε τον Μάρτιο ακόµα πιο χαµηλά, σε νέα ελάχιστη τιµή, στις –86,1 (από -84,2) µονάδες.

Το 93% των νοικοκυριών εκ νέου θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταµίευση στο επόµενο 12µηνο, µε το 6% να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 µήνες ανήλθε ελαφρώς τον Μάρτιο, στις 62,4 (από 63,0) µονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαµορφώθηκε στο 78% (από 77%), µε το 5% (από 6%) των ερωτηθέντων να αναµένει µείωσή της.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σηµαντικές αγορές τους προσεχείς 12 µήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) περιορίζεται αισθητά τον Μάρτιο, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -65,1 (από -57,2) µονάδες. Το 73% (από 70%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 1% (από 4%) αναµένει το αντίθετο.

Το ισοζύγιο των 30,9 µονάδων στις προβλέψεις µεταβολών στις τιµές τους προσεχείς 12 µήνες τον Φεβρουάριο, περιορίστηκε τον Μάρτιο, στις 25,8 µονάδες, µε το 56% (από 59%) των νοικοκυριών να προβλέπει αύξηση τιµών µε ίδιο ή ταχύτερο ρυθµό και το 24% (από 22%) να αναµένει σταθερότητα.

Σχετικά µε τις εκτιµήσεις για την τρέχουσα οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «µόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο, στο 63% (από 61%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταµιεύσεις τους περιορίστηκε στο 12% (από 17%).

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταµιεύουν λίγο ή πολύ αντιπροσωπεύουν το 6% (από 5%) του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξήθηκαν στο 19% (από 17%).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή