Έκκληση και δραματική προειδοποίηση Μοσκοβισί για την αξιολόγηση - «Καρφιά» σε Ντάισελμπλουμ
Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου πως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές».
Η Αθήνα οδεύει προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018
Πριν επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που συνεχίζονται εκεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, πριν από την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες οι οποίες πρέπει να αναγνωρισθούν.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα επέτυχε πέρυσι ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο απ' αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές, οι οποίοι είχαν θέσει στόχο 0,5% για το 2016.
Ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε τέλος πως η Αθήνα οδεύει επίσης προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018, οπότε και θα τερματισθεί το πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Καρφιά» σε Ντάισελμπλουμ
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, όπως και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απηύθυνε έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ το απόγευμα της Τρίτης (4/4), εστιάζοντας στις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη.
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν μάλιστα για ακόμη μία φορά, στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, καταδικάζοντας τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.
Ειδικότερα, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στα εκκρεμή ζητήματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή. Ζήτησε, δε, να μην ξεχαστούν αυτά τα επιτεύγματα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι αυτό είναι εφικτό.
Πολλοί αναφέρθηκαν και στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις, ενώ αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.
Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών έκαναν ειδική μνεία στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, ενώ κάποιοι τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο. Πολλοί μάλιστα ζήτησαν επίσης, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προσκληθεί από το Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Ο ίδιος ωστόσο απέστειλε επίσημη επιστολή εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να παραστεί.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, κατήγγειλε τις συνεχείς αρνήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του ΕΚ και δήλωσε ότι θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Eurogroup, με την οποία θα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει ομόφωνα τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ στις 21 Μαρτίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε κληθεί από πολλούς ευρωβουλευτές να σχολιάσει τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στον Τύπο.