Eurogroup Μάλτα: Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ «θολώνουν» τα νερά της διαπραγμάτευσης
ΤΟ ΔΝΤ «ΣΧΟΛΑΣΕ» ΠΡΟΩΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ: «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ φέρονται να ταξίδεψαν μαζί στη Βαλέτα, αποφεύγοντας, πάντως, να αφήσουν να διαρρεύσει το παραμικρό αναφορικά με τη συνάντησή τους.
Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει εάν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα επιμείνει στην αξίωσή του η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα σκληρό πακέτο περικοπών από το 2018, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου διέψευδε κατηγορηματικά πως υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ωστόσο, διάφορες πληροφορίες μιλούν για δημοσιονομικά μέτρα από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, επαναφέροντας την αρχική άποψη του ΔΝΤ ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, εάν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές.
ΔΝΤ: Πρόοδος μεν, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας...
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ΔΝΤ το βράδυ της Πέμπτης, με την οποία ουσιαστικά τελείωσε τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής (7/4) προτού καν αυτή ξεκινήσει - «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν αναμένει συμφωνία για την αξιολόγηση στο αυριανό Eurogroup.
Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Απαντώντας για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, ο Τζέρι Ράις τόνισε ότι δεν γνωρίζει λέγοντας χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε σύντομα, όμως θα επαναλάβω ότι και πάλι χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας, «όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη».
Τέλος, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε, «η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει», ενώ κληθείς να απαντήσει εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ράις απάντησε ότι «θα πρέπει να πληρούνται οι δύο αυτοί πυλώνες, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δέσμευση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».
Τι έγινε το τελευταίο 48ωρο πριν από τη Μάλτα
Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε την Πέμπτη η νέα παρέμβαση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διαπραγμάτευση Αθήνας - Θεσμών, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το Πρακτορείο «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο κ. Σόιμπλε ήρθε να αναιρέσει τα όσα είχαν συζητηθεί την Τετάρτη (05/04/2017) κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για άμεση λύση εν όψει του Eurogroup που διεξάγεται την Παρασκευή (07/04/2017) στη Μάλτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.
Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το Eurogroup.
Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.
Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση την Παρασκευή να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.
Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα την Πέμπτη (06/04/2017) πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους Θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιντχαρτ.
Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα Μέρκελ - Τσίπρα
Μιλώντας τηλεφωνικά την Τετάρτη (05/04/2017) με τον Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη (06/04/2017) η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, επιβεβαίωσε ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται με “εντατικό” ρυθμό», αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».