Απίστευτο: Παίρνουν τα σπίτια όσων δε μπορούν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς!
Μετά την …έμπνευση να δίνονται στο Δημόσιο τα ακίνητα για να ξεπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ακόμα μια αντίστοιχη … λύση για όσους αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξετάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο δημόσιο.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Κληρονόμησε ο πολίτης ένα σπίτι, ένα κτήμα, ένα μαγαζί από τους γονείς ή τους παππούδες του και δεν μπορεί να πληρώσει τον υψηλότατο φόρο κληρονομιάς; Παραχωρεί το κληρονομηθέν ακίνητο στο Δημόσιο.
Με βάση τα όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των συσκέψεων στο επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.
Μάλιστα η λογική θα είναι «προς διευκόλυνση όσων διαθέτουν εισοδήματα για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται και στην αποποίηση της κληρονομιάς».
Η διάταξη υπάρχει, ήδη, στην υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό που απομένει είναι η υπουργική απόφαση, η οποία, αφενός, θα την θέτει σε ισχύ, αφετέρου, θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους για τον τρόπο υλοποίησής της.
Με βάση το ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. και θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ένα κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται το μέτρο, όπως για παράδειγμα για φόρο κληρονομιάς πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Παράλληλα, η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών, παρά τις αδυναμίες του, θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή απαλλάσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους.
Στο μεταξύ πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς.