Ποιοι και πως θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία
Αναβρασμός και ανασφάλεια επικρατεί στο Δημόσιο τομέα μετά την εγκύκλιο που απέστειλε χθες ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, Γιώργος Κυριάκος και σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζόμενους σε 151 ΔΕΚΟ.
Οι πιέσεις της Τρόικας για άμεση μείωση του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων είναι ασφυκτικές και η κυβέρνηση πλέον είναι αναγκασμένη να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.
Στη συνέχεια ακολουθούν εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα επεκτείνει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας σε 200.000 εργαζόμενους στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 20.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.
Ποιοι θα βγουν σε εφεδρεία
Όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Οι υπάλληλοι γενικής μέριμνας
Οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων
Υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης
Όσοι είναι σε ηλικία κοντά στη σύνταξη (άνω των 57 ετών)
Όσοι δεν έχουν πτυχίο (υπάλληλοι Υ.Ε. Και Μ.Ε.)
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία σε 151 οργανισμού