Πάμε ολοταχώς για τέταρτο Μνημόνιο: Στήνουν παγίδα στην Ελλάδα ΕΕ και ESM
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018
Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις, ο νέος μηχανισμός επιτροπείας θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, δηλαδή μετά το τέλος του «Μνημονίου 3» και αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, χωρίς, βεβαίως, αυτό να αποκλείει την ενεργοποίηση ενός τέταρτου προγράμματος.
Οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιτήρησης θα επιχειρήσει να υποστηρίξει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές από το 2018, ώστε να πετύχει επιτόκια 3% έως 3,5% σε χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών.
Μια άλλη, εξίσου, σημαντική παράμετρος του νέου σχεδιασμού που επεξεργάζονται Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι να μην υπάρξει για την Ελλάδα ένα σταθερό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά μια φόρμουλα έκτακτης χρηματοδότησης, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της.
Τι θα γίνει με το ΔΝΤ;
Η πιο σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό - όσο οξύμωρη κι αν ακουστεί - θα ήταν «μένει, φεύγοντας»: Επί της ουσίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προβλέπεται μετά το 2018 να ξαναδανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, κατά πληροφορίες πάντα, θα συμμετέχει σε αυτό το μηχανισμό αυξημένης επιτήρησης σε ρόλο ειδικού τεχνικού συμβούλου, χωρίς δικαίωμα να προβάλλει βέτο, σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες διαφωνεί με τα εφαρμοζόμενα μέτρα.
Ο ρόλος της Γερμανίας και η τύχη της Τρόικας
Σε κάθε περίπτωση, όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη σκληρή επιστασία των Γερμανών, καθώς εκτιμάται πως το Βερολίνο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και εντός του νέου μηχανισμού.
Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς το γεγονός ότι ένας από τους πλέον ισχυρούς «παίκτες» σε επίπεδο Θεσμών, ο ESM, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης.
Σημαντικές αλλαγές, ωστόσο, διαφαίνονται και σε επίπεδο Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), καθώς δεν αποκλείεται μετά το 2018 να δούμε και μια εκ βαθέων αλλαγή ως προς τα μέρη που την απαρτίζουν, ενώ θα αλλάξει και ο ρυθμός των αξιολογήσεων απέναντι στη χώρα μας, καθώς μέχρι τώρα ουδέποτε τηρήθηκε το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έθεταν οι δανειστές.
Όλα αυτά, βεβαίως, τελούν υπό διαμόρφωση και κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες θα έχουν για μια ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία, η οποία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη μνημονιακή «άβυσσο».
Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το «Μνημόνιο 4»