Στο «βάλτο» οι διαπραγματεύσεις: Δεν προλαβαίνουμε ούτε τον Μάιο
ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΣΟΪΜΠΛΕ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΣΑΠΕΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΡΦΙ» ΤΟΥ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ένα σπριντ ενάντια στο χρόνο, μήπως και επιταχυνθούν οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, αν και όλα δείχνουν ότι επίκειται επανάληψη του δραματικού σκηνικού που είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2015.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα ένα έκτακτο Eurogroup, τότε το σενάριο να υπάρξει καθολική συμφωνία έως τις 22/05/2017 θα θεωρείται πλέον αδύνατο, με την ελληνική υπόθεση να αναβάλλεται προς συζήτηση για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, χθες, Πέμπτη (20/04/2017) η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, ότι δεν περιμένει εξελίξεις πριν από το τέλος του μήνα και πως ο ίδιος ευελπιστεί πως θα υπάρξει συμφωνία επί των νέων μέτρων έως τα τέλη Μαΐου, δίχως, όμως να το λέει κατηγορηματικά.
Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου
Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφύγει περαιτέρω χρονοτριβές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντάται σήμερα, Παρασκευή (21/04/2017) στις 16:00 ώρα Ελλάδας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στις 16:30 θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εξάλλου, στις 20:10 ο κ. Τσακαλώτος θα συνομιλήσει με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις 20:45 με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Παράλληλα, το Σάββατο (22/04/2017) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών Άντι Μπόκολ.
«Σπόντα» Ρέγκλινγκ: Είχαμε ανάπτυξη το 2014, αλλά...
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε νέες αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, είχε εκδώσει ομόλογα και μείωνε την ανεργία αλλά οι ψηφοφόροι... το είδαν διαφορετικά».
Μάλιστα, είπε πως οι προοπτικές των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και πως η Ελλάδα οδηγήθηκε σε ύφεση.
«Πόλεμος» ΕΕ - ΔΝΤ και για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα έκανε την Πέμπτη (20/04/2017) η Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και να διαφωνούν με την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
«Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη (20/04/2017) η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.
Η δήλωση της κ. Μπράιτχαρτ έγινε μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Η ίδια σημείωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία».
Εξάλλου, η ίδια επανέλαβε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο», συνέχισε, η Α. Μπράιντχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα».
Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.
Συγχρόνως, στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα, τέλος, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παιχτών.
Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν την Τετάρτη (19/04/2017) ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.