Αποκάλυψη: 660.000 ευρώ κόστισαν τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ
Ο Ιωάννης Μπλάνας διαθέτει ακόμη και σήμερα στον ΑΔΜΗΕ δικό του γραφείο, εταιρικό αυτοκίνητο και έχει επιστρέψει κανονικά στη θέση του ως διευθυντής της εταιρείας. Και ταυτόχρονα αρνείται ακόμη και σήμερα να επιστρέψει τα χρήματα που εξασφάλισε για τον εαυτό του την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα αναδρομικά, δίνοντας αύξηση από τα περίπου 4.600 ευρώ που ελάμβανε σε 20.000 ευρώ το μήνα.
Την υπόθεση είχε φέρει στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να πληροφορηθεί εάν ισχύουν οι πληροφορίες περί καταβολής αναδρομικών ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Το θέμα "έληξε" επεισοδιακά αφού ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου (Μανώλη Κορωνιωτάκη) και του διευθύνοντος συμβούλου (Ιωάννη Μπλάνα) που είχαν πάρει τα αναδρομικά. Ο πρώην πρόεδρος συμμορφώθηκε επιστρέφοντας το καθαρό ποσό που εισέπραξε, ωστόσο ο διευθύνων αρνήθηκε.
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία, με τον Ι. Μπλάνα να έχει ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ του ότι υπάρχει ψηφισμένος νόμος από τα τέλη του 2015 για την άρση του πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, η δημοσίευση του ισολογισμού του ΑΔΜΗΕ δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση.
Και αυτό διότι αποδεικνύεται ότι τα ποσά που καρπώθηκε η πρώην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ μεγαλύτερα και η ζημιά για την εταιρεία πολλαπλάσια με δεδομένο ότι ακόμη και με την επιστροφή των καθαρών αμοιβών ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη χάσει φόρους και εισφορές που καταβλήθηκαν.
Τι λέει λοιπόν ο ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ;
«Στα τέλη του 2016 πραγματοποιήθηκε καταβολή συμπληρωματικών αμοιβών σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (στον Πρόεδρο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο) συνολικού κόστους 500 χιλ. ευρώ περίπου».
Δηλαδή τα αναδρομικά που εισέπραξαν ο κ. Μπλάνας και ο πρώην πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν επιστρέψει ο κ. Μπλάνας τα χρήματα που εισέπραξε, ένα ποσό της τάξης των 140 χιλιάδων ευρώ αφορά σε φόρους και εισφορές.
Επιπρόσθετα, εκτός από τα αναδρομικά, τα δύο πρώην μέλη της διοίκησης εισέπρατταν ως κανονικές αμοιβές από τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ ως εκτελεστικά μέλη ποσό της τάξης των 78 χιλιάδων ευρώ ετησίως με βάση τις ετήσιες καταστάσεις της εταιρείας.
Δηλαδή η πρώην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε κοστίσει πέρυσι στην εταιρεία το ιλιγγιώδες ποσό των 656 χιλιάδων ευρώ.
Παταγώδης αποτυχία
Η απελθούσα διοίκηση όχι μόνο "άδειασε" τα ταμεία της εταιρείας αλλά οδήγησε και τον ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του να γράψει ζημιές στη χρήση του 2016. Συγκεκριμένα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία που έχει προκαθορισμένα σταθερά έσοδα που εισπράττονται από τους χρήστες του δικτύου, πέρυσι είχε μειωμένες πωλήσεις 248,6 εκατ. (από 264,6 εκατ.) και έγραψε καθαρές ζημιές 2,67 εκατ. ευρώ όταν το 2015 είχε κέρδη 35,5 εκατ. ευρώ. Να αναφερθεί πάντως ότι στη διάρκεια της χρήσης του 2016 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου προς τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με φόρο της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως και η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας σημείωσε υποχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν τρία χρόνια, το 2014, ο ΑΔΜΗΕ με την προηγούμενη διοίκηση, είχε δημοσιεύσει κέρδη 97 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευαν το 70% της κερδοφορίας του ομίλου της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα η κακοδιοίκηση των δύο αποπεμφθέντων εκτείνεται και σε άλλα θέματα, όπως αποκάλυψε κατά την ακρόασή της η διοίκηση της ΡΑΕ, η οποία ανέφερε το θέμα των καθυστερήσεων για τις μελέτες των διασυνδέσεων των νησιών αλλά και της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει καιρό να συνέλθει, να ξεπεράσει αλλά και να "ξεχάσει" τα έργα και ημέρες των Golden Boys της προηγούμενης διοίκησης. Το ερώτημα είναι γιατί παραμένει ο κ. Μπλάνας στη θέση του και μάλιστα μετά προνομίων όπως... εταιρικό αυτοκίνητο.
Πηγή: capital.gr