Διαπραγμάτευση: Τρέχουν και δεν... φτάνουν για να φέρουν το νέο Μνημόνιο

Διαπραγμάτευση | Νέο Μνημόνιο: Τη χαριστική βολή στην Ελλάδα έρχεται να δώσει το «Μνημόνιο 4» που βρίσκεται ήδη στα... σκαριά, υπό τη μορφή μιας νέας συνολικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Η πρώτη επαφή των υπουργικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κλιμάκια των Θεσμών, μολονότι προκάλεσε αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff-Level Agreement - SLA) βρίσκεται προ των πυλών, εντούτοις έφερε στο προσκήνιο την «λυπητερή» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες, με τα νέα μέτρα που έρχονται.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκονται τα τέσσερα προσχέδια των νέων μνημονιακών συμβάσεων, που αναμένεται να φορτωθεί ως «προίκα» η χώρα.

Πρόκειται, αναλυτικότερα, για το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το τεχνικό MoU των ευρωπαϊκών Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), το τρίτο Μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP) συν το τεχνικό MEFP που έχει συντάξει το ΔΝΤ και θα συνοδεύει πιθανή νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.

Πληροφορίες από το Capital, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα απαντήσει έως το βράδυ της Τετάρτης (26/04/2017) και στα τέσσερα μνημονιακά κείμενα.

Μέτρα - «φωτιά»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα νέα μέτρα φέρνουν νέο κύμα εξαθλίωσης στην ήδη φτωχοποημένη Ελλάδα. Και τούτο γιατί, στις σελίδες των τεσσάρων αυτών προσχεδίων, τα οποία όλα μαζί, συνθέτουν το νέο Μνημόνιο, οι Θεσμοί απαιτούν «τσεκούρι» έως και 22% στις κύριες συντάξεις και ακόμη πιο άγριες περικοπές στις επικουρικές και μάλιστα δίχως κανένα όριο!

Εξάλλου, οι δανειστές επανέρχονται δριμύτεροι στο οριστικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ενώ αξιώνουν από την κυβέρνηση να κάνει πίσω ως προς το βέτο που έχει θέσει για την εφαρμογή του μέτρου των ομαδικών απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, αλλά και μείωση της λιγνιτικής ισχύος της Επιχείρησης κατά περίπου 40%.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, το Κουαρτέτο αξιώνει την πλήρη εφαρμογή του master plan για το νέο Υπερταμείο.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τη διαπραγμάτευση

Δείτε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σχετικές ειδήσεις