Αυτό είναι το νέο μνημόνιο: Όλα τα μέτρα... φωτιά που προβλέπει για το 2018
Νέο «τσεκούρι» 450 εκατ. ευρώ από το 2018 στις φοροαπαλλαγές, μείωση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και θέρμανσης, μπλόκο στις προσλήψεις από το παράθυρο, αλλά και εφαρμογή των αντίμετρων αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, και όχι 3,5%, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές.
Πρόκειται για τέσσερα κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:
- Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).
- Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU).
Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν, δε, λίγο πολύ τα… πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα, συντάξεις, αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια, ενώ υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.
Οι όροι θα συμπεριληφθούν στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρχει τουλάχιστον η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement).
Τα κείμενα βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton».
Τα βασικά σημεία αυτών των εγγράφων είναι:
Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018, ωστόσο το Ταμείο εκτιμά ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Διαπιστώνεται δηλαδή απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ.
Από τη στιγμή που έτσι που για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 195 δισ. ευρώ, η δημοσιονομική «τρύπα» που ανοίγει φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, η κυβέρνηση δεσμεύεται για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα 450 εκατ. ευρώ θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, από:
- κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών
- κατάργηση της έκπτωσης 1,5 του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων
- μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης
- κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
- Αντίμετρα αν το πλεόνασμα φτάσει το 3,7%
Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ και όχι 3,5% όπως ήταν γνωστό έως τώρα! Επίσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται διατηρήσιμη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Μείωση συμβασιούχων
Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται επίσης μείωση των συμβασιούχων ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 το Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.
Για τις συντάξεις προβλέπεται καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5.681 ευρώ που κάνει τους φτωχούς ακόμα φτωχότερους κατά τουλάχιστον 650 ευρώ ετησίως…
Παράλληλα, το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) στα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επίσης, το ΔΝΤ, στο προσχέδιο συμφωνίας, ζητά να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού κράτους παραβαίνοντας τον υφιστάμενο νόμο να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.
Συγκεκριμένα, ζητά οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε ζωντανές υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και να ακυρωθούν οι έλεγχοι για τα φορολογικά έτη πριν από το 2012 για τα οποία υπάρχει παραγραφή. Από τις υποθέσεις αυτές να μείνουν ανοικτές μόνον όσες έχει ήδη επιβεβαιωθεί σοβαρή φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.
H απαίτηση του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης
Τέλος, το Ταμείο απαιτεί να διασφαλιστεί πως τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για να εφαρμοστούν σε ορίζοντα και εκτός θητείας της, δεν θα κριθούν αντισυνταγματικά.
Ιδιαίτερη μάλιστα αίσθηση προκαλεί και η παροχή δέσμευσης που αναλαμβάνει η αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ.
«Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.