Διαπραγμάτευση: Όλα δείχνουν συμφωνία – Νέο ραντεβού το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς
ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13:00 έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το Κουαρτέτο στο Χίλτον, με σκοπό να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» και να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Την εξέλιξη επιβεβαίωσε σήμερα στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι πως την Κυριακή (30/04/2017) ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Hilton από τις 10:30 το πρωί έως τις 02:00 τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς με ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό μετά το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν τέσσερις φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.
Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Την Κυριακή (30/04/2017), εξάλλου, φαίνεται πως βρέθηκε συμβιβαστική λύση και έτσι δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, «αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη», όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητάται συμβιβαστική λύση σε δύο τομείς:
- Στην τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) κα
- Στον ορισμό της τουριστικής περιοχής: Το μέτρο αυτό αφορά και την Αθήνα, όπως, για παράδειγμα, τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα, όχι όμως γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη διαπραγμάτευση
Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων