Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία – Τα δίνει όλα η κυβέρνηση
Σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση επιδίδεται η κυβέρνηση.
Ασφαλιστικό, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν τη χρυσή τομή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύσεις για περαιτέρω μέτρα.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος στο Eurogroup της 22η Μαΐου.
Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης, έχουν κλείσει οριστικά η μείωση του αφορολόγητου για το 2020, και τα θέματα της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η ελληνική πλευρά, συνεχίζει να υποστηρίζει πως η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ από 1.1.2019 μπορεί να προκύψει μόνο από την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και όχι από επιπλέον περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τη μείωση μόνο της "προσωπικής διαφοράς", η οποία θα διαμορφωθεί μετά τον επανϋπολογισμό των κύριων συντάξεων, μπορεί να εξοικονομηθεί το παραπάνω ποσό.
Στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών με τη διατήρηση του υπάρχοντος ορίου 5%, αλλά την κατάργηση του υπουργικού βέτο.
Στο μέτωπο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να οριστεί ρητά στην τελική συμφωνία με τους θεσμούς, η θέσπιση της ακύρωσης της αναστολής ισχύος της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο στη συζήτηση του επέκτασης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου τόνιζε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, όπως ζητά σο κείμενο του μνημονίου το ΔΝΤ».