EuroWorking Group: Εκταμίευση δόσης μόλις θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα

Την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, καλωσόρισαν οι Θεσμοί μετά το τέλος του EuroWorking Group - Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος -«Πάγος» από τον ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις -Fitch: Αίνιγμα ο χρόνος και η φύση της συμφωνίας για το χρέος

EuroWorking Group: Εκταμίευση δόσης μόλις θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα
6'

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EWG «χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσει τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι σημαίνει αυτό για το χρέος

Από τη στιγμή που το EWG δέχεται ως βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, αυτόματα σημαίνει πως η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και μετά τις γερμανικές εκλογές, καθορίζοντας έτσι έναν χρονικό ορίζοντα.

Και αυτό γιατί η δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM»…

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, με την πρώτη να μην επιθυμεί την εφαρμογή επιπλέον μέτρων βιωσιμότητας χρέους (πέρα των βραχυπρόθεσμων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί) πριν τις εκλογές στη χώρα, αλλά, να έχει παράλληλα δεσμευθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, το Ταμείο δεν δέχεται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν προβλεφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος, που να το καθιστούν βιώσιμο.

ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν «βλέπει» άμεση λύση για το ζήτημα του χρέους, έστειλε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wolfgang Proissl, με αφορμή δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια», το οποίο και διέψευσε.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

O B. Proissl διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ, σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ("κούρεμα χρέους")».

Fitch: Αίνιγμα ο χρόνος και η φύση της συμφωνίας για το χρέος

Η προκαταρκτική συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της αποτελεί ένα θετικό βήμα για την αποδέσμευση κεφαλαίων που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της που λήγει τον Ιούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

«Αποτελεί, επίσης, προϋπόθεση για συζητήσεις αναφορικά με την πιο μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, αλλά ο χρόνος και αποτέλεσμά τους παραμένει αβέβαιος», προσθέτει ο οίκος.

Εάν η ελληνική Βουλή εγκρίνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις 2 Μαΐου, το Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου, θα μπορούσε να εγκρίνει την εκταμίευση περίπου 7 δισ. ευρώ από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υπογραμμίζει ο Fitch.

«Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους 6,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο», αναφέρεται επίσης.

Αυτό, προσθέτει ο Fitch, «θα ήταν συνεπές με τη βασική υπόθεσή μας, όταν επιβεβαιώσαμε το αξιόχρεο CCC του ελληνικού δημοσίου τον Φεβρουάριο. Λάβαμε υπόψη την ευρεία συμμόρφωση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και την επιθυμία των αρχών της ευρωζώνης να αποφύγουν μία νέα ελληνική κρίση. Αναγνωρίσαμε, επίσης, ότι παραμένει μεγάλη στην Ελλάδα η λαϊκή και πολιτική αντίθεση σε στοιχεία του προγράμματος, που δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο εφαρμογής. Θεωρούμε, όμως, ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι πιθανότερο να τα εγκρίνουν παρά να απορρίψουν».

Δεν είναι σαφές πάντως, σημειώνει ο οίκος, πόσο κοντά είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και κάποιοι Ευρωπαίοι πιστωτές να συμφωνήσουν για το χρόνο και τη φύση της πιθανής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Και υπάρχει τώρα ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη διασφάλιση μίας τέτοιας συμφωνίας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα υποστήριζαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν από τον Ιούλιο», προσθέτει.

«Όπως σημειώσαμε τον Φεβρουάριο, θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα ήταν έτοιμοι να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εν μέρει επειδή η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους του προγράμματος (η γενική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ το 2016, πολύ πάνω από τον στόχο του 0,5%). Ωστόσο, μία απόφαση του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει θα μπορούσε να περιπλέξει την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση», αναφέρει ο Fitch, καταλήγοντας: «Αν και η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους, η μακροοικονομική εικόνα είναι πιο ανάμεικτη, αντανακλώντας εν μέρει την επίπτωση από τις καθυστερήσεις του προγράμματος στην εμπιστοσύνη και τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης επιβραδύνθηκε το 2017».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή