Το Βερολίνο «αδειάζει» τον Τσίπρα: Πρώτα τα μέτρα και για το χρέος... βλέπουμε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | Χρέος: Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει «προοπτικές εξαετίας» βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας που επήλθε μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, βάζουν «φρένο» σε οποιαδήποτε άμεση συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία αποκάλυπτε χθες, Πέμπτη (04/05/2017) ότι οι δανειστές ετοιμάζουν πακέτο – εξπρές για την ελάφρυνση του χρέους. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

«Κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους δεν προετοιμάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας πως «πως αυτό που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

«Όσον αφορά στα μέτρα για το ελληνικό χρέος, υπήρξε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει μια αξιολόγηση για το αν είναι απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε καταργεί ένα από τα πλέον χρησιμοποιημένα επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εμμένοντας στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει υποχρεωθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της.

Εξάλλου, και ο εκπρόσωπος του κ. Ρέγκλινγκ, Βόλφγκανγκ Πρόισλ, είπε ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

Τι αποφάσισε το EuroWorking Group

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Πέμπτης (04/05/2017), ενώ σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EWG «χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσει τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό χρέος

Από τη στιγμή που το EWG δέχεται ως βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, αυτόματα σημαίνει πως η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και μετά τις γερμανικές εκλογές, καθορίζοντας έτσι έναν χρονικό ορίζοντα.

Και αυτό γιατί η δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM»…

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, με την πρώτη να μην επιθυμεί την εφαρμογή επιπλέον μέτρων βιωσιμότητας χρέους (πέρα των βραχυπρόθεσμων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί) πριν τις εκλογές στη χώρα, αλλά, να έχει παράλληλα δεσμευθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, το Ταμείο δεν δέχεται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν προβλεφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος, που να το καθιστούν βιώσιμο.




Σχετικές ειδήσεις