Τσιρώνης: Να εστιάσουμε στον πρωτογενή τομέα στα Κυκλαδονήσια
«Πρέπει να στηριχθεί η νησιωτικότητα. Πρέπει να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα, διότι ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των Μικρών Κυκλαδονήσων», προσθέτοντας πως στόχος του υπουργείου είναι «ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, η δημιουργία brand και η διασφάλιση των προιόντων».
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ανέφερε ότι «τα Κυκλαδονήσια μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών», σημειώνοντας ότι σχεδιάζεται διακλαδική σύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο.
«Έχουμε τα εργαλεία και τα χρήματα, χρειαζόμαστε τους ανθρώπους και το σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον πρωτογενή τομέα που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες αποσχόλησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, Πασχάλης Συρίγος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέτρου, μίλησε για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Μεσογείου, π.χ. στον τομέα της ακτοπλοϊας και της υγείας.
Για τις επενδυτικές προτεραιότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020, Ευαγγελία Τζουμάκα. «Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», είπε, «ανέρχεται στα 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Οι βασικές προτεραιότητες του νέου ΠΑΑ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της αξίας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση ή/και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κι η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές».
Στην ανάπτυξη των συνεργασιών στο πλαίσιο των Μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, αναφέρθηκε η προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, Μαρία Τσάρα.
«Στόχος των μέτρων είναι η στήριξη των νέων ομάδων και οργανώσεων παραγωγών κατά τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας τους, προκειμένου να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν ανά παραγωγό το κόστος των επενδύσεων».