Σύνοδος G7: Μυστική συνάντηση Σόιμπλε - Τόμσεν για λύση μέχρι 15 Ιουνίου
Σήμερα Παρασκευή 12 Μαϊου παίζεται το μέλλον της Ελλάδας - Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον – Τι συζήτησαν ο Σόιμπλε και ο Τόμσεν στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας - Το Ταμείο εκβιάζει την Ευρώπη πως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Μια μυστική συνάντηση είχαν στο Βερολίνο ο Πολ Τόμσεν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με βασικό θέμα στην ατζέντα τους, τι άλλο, την Ελλάδα και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις» η συνάντηση έγινε μία μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου και αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας:
- Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μετέφερε στο Βερολίνο μήνυμα της Λαγκάρντ για να υπάρξει οριστική συμφωνία έως τις 15 Ιουνίου
- Επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα κατά 40 χρόνια, προτείνει το Ταμείο
- Επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ώστε να εντάξει άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα συζητήσουν σήμερα το πρωί πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Μπορεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μπαίνει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση να οδεύει ολοταχώς για την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ωστόσο, ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Δεδομένο είναι ότι η Γερμανία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Το διαπιστώσαμε εξάλλου από την άμεση απάντηση του Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη δήλωση ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν λάβει ρύθμιση του χρέους.
Είναι γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εχθές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, W. Murray, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G-7) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.
Ο κ. Μάρεϊ, ερωτηθείς για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», επανέλαβε δε την πάγια θέση του Ταμείου που είχε επαναδιατυπώσει πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με αυτή, «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους» προκειμένου το Ταμείο να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει αν το Ταμείο θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης».
Συμβιβασμός μέχρι της 15 Ιουνίου
Στην ιταλική πόλη αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Washington Group, ένα άτυπο όργανο με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Κ. Παντοάν και των επικεφαλής των θεσμών, Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ και Κ. Ρέγκλινγκ του ESM, του Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι πάμε σε συμβιβαστική λύση.
Μια λύση που θα περιορίζεται σε μια γενική περιγραφή του πλαισίου των απαιτούμενων επεμβάσεων για να γίνει το χρέος βιώσιμο, με τις ουσιαστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για άλλη μια φορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία και γι’ αυτό κάποιες πηγές δεν απέκλειαν χθες η συνολική λύση να υπάρξει όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά στο επόμενο της 15ης Ιουνίου.
Οπως ανέφερε αρμόδια πηγή, ήδη στον ESM έχουν προετοιμαστεί πολλά σενάρια και έχουν εντοπιστεί οι διαφορές με το ΔΝΤ. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τον μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων (αν υπάρξει) και τις επεκτάσεις των λήξεων και των περιόδων χάριτος.
Οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν στο Euroworking Group της Δευτέρας, του οποίου δεν αποκλείεται να προηγηθεί μια ακόμη συνεδρίαση του Washington Group.