Το ΔΝΤ βάζει το «μαχαίρι στο λαιμό» του Σόιμπλε: Λύση για το ελληνικό χρέος «εδώ και τώρα»
Μία σκληρή παρτίδα «πόκερ» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος.
Ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η Γερμανία από τη μία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ξεκαθάρισε άλλωστε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου σε χθεσινές του δηλώσεις. «Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».
Σήμερα, Παρασκευή 12 Μαΐου, το ΔΝΤ φρόντισε να στείλει ακόμα ένα αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εντείνοντας τις πιέσεις για λύση στο μείζον ελληνικό ζήτημα.
Κορυφαίος αξιωματούχος διεμήνυσε πως το ΔΝΤ θέλει τώρα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ευρωπαίοι για το χρέος. «Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε. «Οι υποσχέσεις όμως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρεια, που πηγαίνει πολύ πέρα των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα».
Όπως ξεκαθάρισε, «πρέπει να έχουν αριθμούς για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά συνεπάγονται “αλλαγή παιχνιδιού” σε ότι αφορά το χρέος», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο το να περιμένουμε το 2018 για να δούμε τα μεγέθη όπως θέλει η Γερμανία δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι απαιτείται ελάφρυνση χρέους. «Όπως και αν αλλάξει ο κόσμος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείχνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Σίγουρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους», τόνισε.