Κόντρα ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος: Όλος ο καβγάς για να πληρωθούν τα 7,5 δισ. στο ταμείο
Κλείνουν τη 2η αξιολόγηση χωρίς ρύθμιση χρέους – Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας δεν παίρνει καμία δέσμευση για το χρέος – Η δήθεν κόντρα των δανειστών για να πληρωθεί το ΔΝΤ 7,5 δισ.
Του Κώστα Τσιτούνα
Το συμπέρασμα που βγαίνει – εμμέσως πλην σαφώς – από την περίφημη Σύνοδο G7 είναι πώς στο Eurogroup της 22ας Μαΐου οι δανειστές θα κλείσουν το ζήτημα της 2ης αξιολόγησης χωρίς να δώσουν στην ελληνική πλευρά καμία σοβαρή δέσμευση για ελάφρυνση χρέους.
Και βεβαίως πάνε περίπατο οι περίφημες κορώνες του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπογράφει τίποτα αν δεν πάρει διαβεβαιώσεις για το χρέος.
Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η συνάντηση του Washington group που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο του G7 των υπουργών Οικονομικών, αλλά τουλάχιστον έληξε με μία καλύτερη κατανόηση στο τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για κάθε εμπλεκόμενη μεριά.
«Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup» σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς όπως εξηγούσε τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde που συμμετείχε στη συνάντηση τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο «προσεκτικά», ενώ ο Γερμανός Υπουργός Oικονομικών τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.
Το μόνο θετικό είναι ότι από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μειωθεί το αποκαλούμενο ρίσκο χώρας με αποτέλεσμα η χώρα μας να πάρει τη δόση των 8 δισεκατομμυρίων για να μπορέσει να πληρώσει τα 7,5 δισ. και να πληρώσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως όλος ο καβγάς ΔΝΤ και Βερολίνου, είναι για να πληρωθεί το Ταμείο!!! Και όχι βεβαίως για να σωθεί η Ελλάδα.
Η επιμονή της Γερμανίας να αναλυθούν τα μέτρα για την μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017, μετά από τις γερμανικές εκλογές, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Όλα γίνονται για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης όμως δεν σημαίνει αυτόματα τη συμμετοχή της χώρας στο QE, αφού η ΕΚΤ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το πρόβλημα εδώ είναι η Γερμανία που δεν θέλει να εγκρίνει κούρεμα που να καταστά βιώσιμο το χρέος επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει ένα «δεδικασμένο» στην Ευρωζώνη.
Ας μην ξεχνάμε παράλληλα ότι το ΔΝΤ κάνει ότι μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία ενός «ανταγωνιστικού» προς αυτό μηχανισμού όπως είναι ο ESM.