«Τορπίλη» Σόιμπλε πριν το Eurogroup: Δεν θα υπάρξει τώρα λύση για το χρέος
Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται να προσδοκά έστω μια δήλωση για την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, η στάση τόσο της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει πολύ χειρότερα αποτελέσματα.
Οι Γερμανοί και κυρίως ο Σόιμπλε (άλλωστε η κυρία Μέρκελ κρύβεται πίσω από τον υπουργό Οικονομικών της, διατηρώντας για λόγους πολιτικούς το ρόλο της καλής), κρατούν τη λύση στα χέρια τους, αποκλείοντας κούρεμα χρέους ή μικρότερα επιτόκια και συζητώντας πιθανότατα επιμηκύνσεις στις αποπληρωμές.
Ποιο είναι το συμπέρασμα που εξάγεται;
Επιστροφή στο 2012, τότε που η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήρε ανάλογες υποσχέσεις για το χρέος, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Πρακτικά, πέρασαν πέντε χρόνια, τρία μνημόνια (και ήρθε και 4ο), μια γενική καταστροφή της οικονομίας, απίστευτα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει η χώρα εκεί που την είχαν αφήσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
Ο Σόιμπλε για άλλη μια φορά, όπως κάνει σε όλα τα Eurogroup φρόντισε να κοντύνει τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και να γυρίσει πίσω το χρόνο.
Σε συνάντηση του με το νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, είπε και πάλι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα δεν είναι αρκετές και ότι δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική χώρα, ενώ ξέκοψε και το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σε δηλώσεις του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επέμεινε στη σκληρή γραμμή, λέγοντας πως δεν θα αλλάξει ό,τι έχει συμφωνηθεί έως τώρα για το χρέος, καθώς οποιαδήποτε νέα απόφαση θα απαιτούσε έγκριση από τη Μπούντεσταγκ.
Μάλιστα είπε ότι δεν επιτρέπει τέτοια συζήτηση ο γερμανικός νόμος!
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – το οποίο επιμένει στην ανάγκη απομείωσης τους χρέους - κάνει πιο συντηρητικές προβλέψεις σχετικά με την Ευρώπη.
Αντίθετα, ο Μπρουνό Λε Μερ τόνισε ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος εντός της Ευρωζώνης, με την οποία θα μείνει και η Ελλάδα ευχαριστημένη και οι δανειστές.
Ήδη από το Σάββατο (20/05/2017), είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.
Τηλεφωνική στήριξη Μακρόν σε Τσίπρα: Συμφωνώ με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το θέμα του χρέους, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρά το φρένο του Βερολίνου.
«Η Γαλλία επιθυμεί να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον καιρό», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα (22/05/2017) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πηγή του Reuters από το γραφείο του Γάλλου προέδρου στα Ηλύσια Πεδία, ο κ. Μακρόν «ανέφερε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους».
Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι το σχέδιο που σκοπεύει να στηρίξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, κατά τη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργότερα τη Δευτέρα.
Μοσκοβισί: Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας
Από την πλευρά του, πάντως, ο Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε την Κυριακή (21/05/2017) αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του Eurogroup, λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας. Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».
Εξάλλου, σε τηλεγράφημά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε πως οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα ανοίξει το δρόμο για μία συνολική συμφωνία και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης.
«Μικρό καλάθι» στο Eurogroup
Μικρό καλάθι φαίνεται πως θα πρέπει να κρατά η ελληνική πλευρά, καθώς μπορεί στις 16:00 ώρα Ελλάδας να ξεκινά στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup για την αναδιατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά η διαπραγμάτευση φαίνεται να παραμένει στάσιμη εξαιτίας του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ.