Κατεστραμμένος ο υδροφόρος ορίζοντας σε Πέλλα και Σκύδρα
Μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών που έμεναν αδιάθετες κατέληγαν στις περιοχές Λάκκας Πέλλας και Ριζού Σκύδρας, επί 20 χρόνια, από το 1980 έως το 2000 με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλης κλίμακας ρύπανση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποκάλυψαν πως μετά από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος κηπευτικών αποβλήτων στο χώρο του αμμοχαλικορυχείου Λάκκας, νοτιοανατολικά των πηγών της Αραβησσού, που ικανοποιούν σε περίοδο αιχμής το 35% των αναγκών σε πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα παρατήρησαν και στη θέση Ριζού Σκύδρας.
Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ζήτησε τον άμεσο χαρακτηρισμό των δύο αυτών ζωνών ως χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), την αποτύπωση της έκτασης και τη διερεύνηση του φαινομένου της ρύπανσης όπως και την ένταξη της αποκατάστασης των περιοχών σε κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα με σκοπό την πλήρη αποκατάστασή τους.
Ακόμη διευκρίνισε πως το έργο αδυνατεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ γιατί οι εμπλεκόμενες περιοχές δεν είναι χαρακτηρισμένοι ΧΑΔΑ.