«Ναυάγιο» στο Eurogroup - Καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν λύση και παρέπεμψαν τις συνομιλίες και τις όποιες αποφάσεις για τον Ιούνιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο για το χρέος της χώρας μας και ως εκ τούτου η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των διαβουλεύσεων που είχαν με το ΔΝΤ βρέθηκε η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.
Παρά τις προσδοκίες για μια πολιτική απόφαση που θα ενθάρυνε τις συνομιλίες για μια συνολική λύση, όλα έπεσαν στο κενό. Οι υπουργοί φέρονται να τάχθηκαν με τη γραμμή Σόιμπλε που πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες είχε διαμηνύσει πως δεν πεόκειται να υπάρξει λύση.
Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται με τα σημερινά δεδομένα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον βαθαίνει συνεχώς.
Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση πριν το καλοκαίρι.
Αναφορικά με το χρέος σημείωσε πως έγιναν οι πρώτες συζητήσεις αλλά δεν υπήρξε καμία τελική συμφωνία. «Θα εργαστούμε σκληρά με τους Θεσμούς και με τα κράτη μέλη και οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος».
Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες, υπογραμμίζοντας εντούτοις τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου. «Δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών, αλλά στο επόμενο Eurogroup ίσως έχουμε θετικό συμπέρασμα».
Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία – Η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε
Την ανάγκη να ανταποκριθούν πλέον οι δανειστές στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων.
Ο κ. Μοσκοβισί εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις κάνοντας λόγο για 140 διαφορετικά μέτρα. «Οι Έλληνες έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες τους. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ. Είναι εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά τα μέτρα», σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος.
Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της. Είμαστε εδώ στις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Όλοι μας δείξαμε εκπληκτική αποφασιστικότητα και προχωρήσαμε σε εξαιρετικά αναλυτικές συζητήσεις για το χρέος. Τώρα θέλουμε συμφωνία», υπογράμμισε.
Κλείνοντας σημείωσε πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντηση, για να καταλήξουμε στη συμφωνία που όλοι προσδοκούν.
Ρέγκλινγκ: Πρώτα συμφωνία και μετά εκταμίευση
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία.
«Έγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το πακέτο πολιτικής», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούν όλοι οι θεσμό γι’ αυτό παρότι πήρε λίγο χρόνο», σημείωσε.
«Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016», σημείωσε.