Financial Times: Αυτό είναι το ύπουλο σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα
Financial Times | Δανειστές: Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές πρότειναν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου επέκταση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, και μετά το καλοκαίρι του 2018 και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
«ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Επί της ουσίας, επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η προσπάθεια των Θεσμών να κρατήσουν την Ελλάδα δεμένη για πάντα στο «άρμα» των Μνημονίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αυτής της χώρας που ζουν εδώ και επτά χρόνια υπό καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης.
Διαβάστε ΕΔΩ για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η «συμβιβαστική» πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επανέλαβε ότι ως προς το θέμα του χρέους πρέπει να υπάρξει μια καθαρή απόφαση.
«Ήταν ένας αρκετά ασαφής συμβιβασμός και γι’ αυτό απορρίφθηκε από την Αθήνα. Η ελληνική πλευρά απαίτησε να υπάρξει λύση που θα δίνει καθαρό διάδρομο για τη χώρα», ανέφερε σε αντίστοιχο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, περιέγραψε πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα σε νέο κύκλο καθυστερήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. Έτσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Ο ίδιος, εξάλλου, πρόσθεσε η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και επισήμανε ότι στο θέμα των πλεονασμάτων αποφασίστηκε να διατηρηθούν για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (σ.σ. συνολικά πέντε με το 2018).
Τη στιγμή, πάντως, που τα βλέμματα όλων είναι ήδη στραμμένα στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο γερμανικός Τύπος «κατακεραυνώνει» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη στάση του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)