Σόιμπλε και Γκάμπριελ «σφάζονται» για το ελληνικό χρέος

Σε άλλες τροχιές κινούνται ο υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανία για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σόιμπλε και Γκάμπριελ «σφάζονται» για το ελληνικό χρέος
2'

ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αν και τίποτα δεν είναι «αθώο», καθώς οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν και κάθε δήλωση των δύο υπουργών πρέπει να αναλύεται υπό αυτό το «πρίσμα» εντούτοις, η διάσταση μεταξύ των δυο κορυφαίων μελών της γερμανικής κυβέρνησης, όχι μόνο υφίσταται, αλλά «φουντώνει» κιόλας.

Μετά την πρώτη «δόση» που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ με συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung είχε ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους .

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Γκάμπριελ ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες που προσπαθούν να κλείσουν μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με τους συντηρητικούς της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες, συνεχίζει στην πολύ σκληρή γραμμή.

Η διάσταση καταδείχθηκε και χθες Τετάρτη 24 Μαΐου όταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε.

Ο Σέφερ ανέφερε ότι γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες της γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος. Στόχος της πρόσφατης παρέμβασής του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.

Ο Μάρτιν Σέφερ άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για «οικονομική επιστήμη βουντού». Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα, όμως, θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.

Η σκληρή στάση του Σόιμπλε ωστόσο έχει κάνει και πολλούς Γερμανούς να τον αποδοκιμάζουν.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Tageszeitung, έγραψε χθες Τετάρτη, ότι αν είχε επιβληθεί στους Γερμανούς ένα πρόγραμμα λιτότητας τόσο «καταστροφικό» όσο αυτό που επιβλήθηκε στους Έλληνες, τότε «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Μάλιστα, τον κάλεσε να παραιτηθεί!

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή