Ο Τρισέ αποχαιρετά την ΕΚΤ

Η περίπτωση της Ελλάδας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του...

Ο Τρισέ αποχαιρετά την ΕΚΤ
2'

Μετά την τελευταία συμμετοχή του στην ανεπίσημη σύσκεψη του Ecofin της Πολωνίας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αποχαιρετά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Είμαι συγκινημένος» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της σύσκεψης. «Έκανα το χρέος μου και παρακολούθησα όλες αυτές τις άτυπες και επίσημες συναντήσεις για 24 χρόνια ως διοικητής γαλλικών οργανισμών, ως διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μετά ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Πολλά συνέβησαν σε όλα αυτά τα χρόνια».

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο 69χρονος γάλλος οικονομολόγος παραδίδει και επίσημα τη σκυτάλη στον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο 8 χρόνων ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια πορεία που ξεκινά μετά από ένα σκάνδαλο, αφού τον Ιανουάριο του 2003 και ενώ διένυε την δεύτερη θητεία του στην τράπεζα της Γαλλίας, κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 8, για οικονομικές ατασθαλίες στην Crédit Lyonnais, μία από της μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και λίγους μήνες αργότερα διαδέχθηκε τον Βιμ Ντουίζενμπεργκ στην προεδρία της ΕΚΤ, σε μια θέση που πολλοί πιστεύουν ότι του άξιζε από την δημιουργία της ακόμη, το 1998, με την Γερμανία να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του, αισθανόμενη αμήχανα απέναντι στην τοποθέτηση ενός Γάλλου σε μια τόσο κρίσιμη θέση.

Ο ρόλος του Τρισέ στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν πολύ σοβαρός.

Κατηγορήθηκε για «αφέλεια» όταν δήλωνε δημόσια τη θεσμική στήριξή του στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η περίπτωση της Ελλάδας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, αφού για χάρη της και για χάρη της ευρωζώνης, αναγκάστηκε για πρώτη φόρα να δεχθεί την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και να αγοράσει τοξικά ομόλογα που υπονόμευαν το κύρος της ΕΚΤ.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ γεννήθηκε στη Λυόν τον Δεκέμβριο του 1942.

Μεγάλωσε σε αριστερό περιβάλλον. Το πρώτο του πτυχίο ανέγραφε «μηχανικός ορυχείων», όμως στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κρατική διοίκηση.

Εφάρμοσε σφιχτή «γερμανική», αντιπληθωριστική πολιτική, η οποία ενόχλησε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, χαρίζοντάς του τον τίτλο του «Αγιατολάχ του ισχυρού φράγκου».

Eίναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή