Η S&P’s υποβάθμισε την Ιταλία

Εντείνονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στην ήδη κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη. Πριν από λίγο, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την Ιταλία...

Εντείνονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στην ήδη κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη. Πριν από λίγο, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's προέβη στην υποβάθμιση κατά μια μονάδα της βαθμίδας που τοποθετεί το κρατικό χρέος της Ιταλίας, από A+ σε A.

H S&P’s αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και συνεχίζει λέγοντας πως:
«την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του Κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

O οίκος αξιολόγησης, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ανέφερε επίσης ότι ο «πολιτικός παράγοντας» και το μέγεθος του χρέους της Ιταλίας υπήρξαν «οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση» του αξιόχρεου της Ιταλίας.