Eurogroup: Συμφωνία - θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων - Αιματηρή λιτότητα μέχρι το 2060
Πήραμε δόση 8,5 δισ. και υποσχέσεις για το χρέος - Η γραβάτα του Τσίπρα θα μείνει στην... ντουλάπα - Έγινε το χατίρι του Σόιμπλε - Τι θα γίνει με το ΔΝΤ και την ποσοτική χαλάρωση
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ για το ελληνικό χρέος, βάση παραμένει η συμφωνία του Μαΐου 2016, ενώ υιοθετήθηκε και ρήτρα ανάπτυξης.
Επί της ουσίας, ο συμβιβασμός που έκλεισε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας μάς οδηγεί σε δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις: Κατ' αρχάς, συνιστά μια οδυνηρή ήττα τόσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμενε με αλλεπάλληλες δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο (σ.σ. η γνωστή φράση «too good to be true» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός) σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους.
Βεβαίως, ο ίδιος έσπευσε να πανηγυρίσει για τη συμφωνία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινείται συμμορφούμενη πλήρως ως προς τις υποδείξεις του Βερολίνου και των παρασκηνιακών παιχνιδιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναδεικνύεται ως το απόλυτο αφεντικό της Ευρώπης.
Ο τελευταίος, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον αλήστου μνήμης ανθέλληνα Αυστριακό πρεσβευτή, Κλέμενς Μέττερνιχ (1773-1859), ο οποίος προσπαθούσε να κάνει το βίο αβίωτο στους Έλληνες, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Άλλες εποχές, αλλά οι μηχανορραφίες δεν άλλαξαν.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα συμφωνία - Τι θα γίνει με το ΔΝΤ
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060.
To ελληνικό ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα στα αγγλικά
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης μέσω Twitter ανέφερε πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.
Tσακαλώτος: Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα
Ο υπουργός Οικονομίας μετά το τέλος της συνεδριάσης τόνισε «Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup»
Ντάισελμπλουμ: Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά πέρας της συνεδρίασης τόνισε «Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα»,
«Συζητήσαμε αρκετά για την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο σημείο για το πρόγραμμα. Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα, με συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα, δήλωσε πως οι ελληνικές Αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.
«Τα μέτρα που εφάρμοσε η Αθήνα διόρθωσαν τα προβλήματα, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε. Συζητήσαμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν μηχανισμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Θα εκταμιευθεί η δόση 8,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα».
«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος»
«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του» ανέφερε κλείνοντας, ενώ συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές Αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.
Μοσκοβισί: Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα - Θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα
«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα».
Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καταπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: «Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ρέγκλινγκ: Τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σταδιακά
Ιδιαίτερη ευτυχής που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που έκλεισε η β’ αξιολόγηση. Περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο πολιτικών και μεγάλο αριθμό προαπαιτουμένων. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που είχαν πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα 8,5 δισ. ευρώ θα καλύψουν αποπληρωμές και κάποιες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
«Η πρώτη δόση αρχές Ιουλίου θα είναι ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος και το υπόλοιπο για τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει η χώρα. Θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει όλους τους όρους που έχουμε θέσει. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, μακράν» κατέληξε.
Λαγκάρντ: Επί της αρχής συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στη συμμετοχή του Ταμείου είπε πως εντός 24ωρου θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του Ταμείου να ενταχθεί επί της αρχής στο Πρόγραμμα. Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα ταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. «Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις».
Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα.
Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων