Εurogroup: Ούτε λύση για το χρέος, ούτε QE, μόνο μέτρα και μνημόνια διαρκείας
Του Κώστα Τσιτούνα
Αν μπορούσε κάποιος να αποτυπώσει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έδινε αυτόν και μόνο τον τίτλο: «Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής... απεβίωσε».
Κοινώς, για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με αποτέλεσμα η χώρα να «κάτσει» κάτω από τη μπάρα.
Και για να εξηγούμαστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε θέσει ως υψηλό στόχο την ξεκάθαρη λύση επί του χρέους και την ένταξη της χώρας σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης.
Μάλιστα σε μια έκρηξη «εθνικής» υπερηφάνειας ο κ. Τσίπρας διεμήνυε ότι αν δεν γίνουν αυτά τα δυο, δεν θα εφαρμόσει κανένα από τα προληπτικά μέτρα για μετά το 2018.
Για την Ιστορία και μόνο παραθέτουμε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο ακόλουθο βίντεο:
Προβλέψιμος όσο ποτέ άλλοτε, ο κ. Τσίπρας ακολουθεί για άλλη μια φορά την τακτική του «Go Back madame Merkel» και την τακτική του «θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο»...
Όντας μέσα στο Σύνδρομο του λαϊκισμού εξακολουθεί να φορτώνει τον ελληνικό λαό με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Τι πήραμε από τους δανειστές;
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς η Ελλάδα πήρε 8,5 δισεκατομμύρια τα οποία θα επιστρέψουν πάλι στους δανειστές και μια υποσχετική για ρήτρα ανάπτυξης!
Το ύψος της δόσης προσδιορίστηκε λίγο πάνω από το αυστηρό σενάριο που προέβλεπε εκταμίευση 8 δισ. ευρώ και αρκετά χαμηλότερα από τις επιδιώξεις της Κομισιόν για δόση 9-10 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε η εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 7,7 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Ιουλίου. Από αυτά, 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων σε λήξεις ομολόγων και το υπόλοιπο των 800 εκατ. ευρώ αφορά σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (λίγο κάτω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).
Μετά το καλοκαίρι, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ , θα υπάρξει εκταμίευση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει χρησιμοποιήσει και ίδιους πόρους για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Έως το τέλος του έτους, δεν αναμένεται νέα εκταμίευση από τον ESM καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μπορούν να καλυφθούν από το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα.