«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Κάποιοι υπουργοί αμφισβητούν συμφωνημένα μέτρα
Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι αμφισβητούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο κ Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του τρέχοντος προγράμματος.
«Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι καλό σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη» είπε συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Ρέγκλινγκ έθεσε ως προϋπόθεση επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ακόμη και εντός του 2017, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία της 15 Ιουνίου στο Eurogroup, απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες «είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη "ζωή" της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Eurogroup για την Ελλάδα, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».
Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρήματα αλλά σε καθεστώς stand by ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσαρμόζοντάς τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες». Υπενθύμισε δε ότι πρόκειται για συνταγή του ΔΝΤ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980.
Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε ότι αυτό το εργαλείο του ΔΝΤ, «να έχει μια συμφωνία επί της αρχής όταν αναμένει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τους πιστωτές για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, είναι ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας».