Focus: «Έξω οι Έλληνες, μέσα οι Τούρκοι»
Συνεχίζει να προκαλεί το γερμανικό περιοδικό Focus με σημερινό του δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Έξω οι Έλληνες, μέσα οι Τούρκοι»...
Επιμέλεια:
Διονυσία Προκόπη
Συνεχίζει να προκαλεί το γερμανικό περιοδικό Focus με σημερινό του δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Έξω οι Έλληνες, μέσα οι Τούρκοι», αναφερόμενο φυσικά στην ευρωζώνη.
Ως ριζική λύση στους τριγμούς της ευρωζώνης το περιοδικό προτείνει την αντικατάσταση μιας προβληματικής χώρας στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή της Ελλάδας, από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία, την Τουρκία. Υποστηρίζει ότι συντρέχουν πολλοί οικονομικοί λόγοι για κάτι τέτοιο, όμως αναρωτιέται κατά πόσο θα ήταν ρεαλιστική μια τέτοια λύση.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία βρίσκονται στο μέσο μιας κρίσιμης εβδομάδας. Η Ελλάδα ζει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και όπως χαρακτηριστικά γράφει το Focus είναι «όλα ή τίποτα».
Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επισκέπτεται τη Γερμανία, μία στιγμή που οι απειλές της Άγκυρας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αγγίζουν και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Σύμπτωση ή Πρόκληση;
«Για τους περισσότερους Ευρωπαίους η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σοκ: Ένα μουσουλμανικό κράτος στον πυρήνα της χριστιανικής Ευρώπης; Ένα αγροτικό κράτος στο Ευρώ- το μεγαλύτερο οικονομικό χώρο του κόσμου;», γράφει το Focus.
Όποιος σκέφτεται έτσι, δεν γνωρίζει σε βάθος την Τουρκία, αντιτείνει το περιοδικό. Καθαρά οικονομικοί όροι αντιστρέφουν αυτή την εικόνα. Η Τουρκία είναι η ανερχόμενη δύναμη στο Βόσπορο, παραμερίζοντας Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας της μπορούν να συγκριθούν μόνο με της Κίνας, ενώ ο πληθυσμός πλέον συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα και όχι στην περιφέρεια.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία θα μπορούσε να είναι «μια Κίνα στο κατώφλι μας». Ωστόσο, παραμένει ως εμπόδιο για μια πλήρη ένταξη, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συνταχθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε θέματα δημοκρατικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αποτελεί ότι σε μια πιθανή ένταξη, τα νοτιανατολικά σύνορα της ΕΕ θα είναι έκθετα σε κάποιες από τις πιο θερμές σε συγκρούσεις περιοχές του κόσμου, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.
Παρόλα αυτά, το Focus επανέρχεται στο ερώτημα: «Όμηροι των Ελλήνων ή συνεργάτες των Τούρκων;». Ως απάντηση τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν με φρέσκο τρόπο, για να βρουν λύση στην παγκόσμια οικονομική πρόκληση. Να βρουν δηλαδή την τομή ώστε η Τουρκία να γίνει στενός συνεργάτης της ΕΕ και παράλληλα να καταστεί δυνατή η ύπαρξη μιας Ευρώπης δύο, ακόμα και τριών, ταχυτήτων: με ισχυρό και σταθερό πυρήνα και προσωρινή αποβολή για τα κρατη-παρίες.