«Ομολογία» Μοσκοβισί: Έρχονται κι άλλα μέτρα!
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
Ακόμα και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά καιρούς εμφανίζεται ως «σύμμαχος» της Ελλάδας, δεν παρεκκλίνει από την σκληρή γραμμή των πιστωτών της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μοσκοβισί από τη μία λέει τα …καλά του λόγια για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, από την άλλη όμως φροντίζει να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν... λίγα ακόμη μέτρα: «Υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που απαιτούν ευρεία νομοθέτηση. Λίγα είναι επίσης αυτά που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων, με δεδομένο ότι το πακέτο των μέτρων που έχει υιοθετηθεί είναι επαρκές ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και να διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».
«Οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προκειμένου να εφαρμόσουν και τις 140 προαπαιτούμενες ενέργειες και να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Η αναγνώριση των προσπαθειών αυτών αντικατοπτρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία του Eurogroup, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί «εκθειάζοντας» τις προσπάθειες της Ελλάδας.
Στην ίδια μάλιστα συνέντευξη, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να τοποθετηθεί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την τοποθετεί κάπου στο «εγγύς μέλλον».
«Είναι δύσκολο να πεις πότε ακριβώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, από το ελληνικό γραφείο διαχείρισης χρέους (OΔΔΗΧ) και από τη συνεχή επαφή μεταξύ των Αρχών και των δρώντων στις αγορές. Ωστόσο, συμμερίζομαι την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον», απαντά σχετικά.
Γενικόλογη θα μπορούσε να κριθεί η απάντηση και για την απομείωση του χρέους: «To Εurogroup έχει προσδιορίσει πλέον περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και είναι πολύ φιλόδοξα - ανεξάρτητα από το τι μπορούν να πουν ορισμένοι επικριτές».
Ο κ. Μοσκοβισί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι «εγείρουν όντως δύο μεσοπρόθεσμες προκλήσεις. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Και δεύτερον, για την πραγματική οικονομία, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη οι τράπεζες να αρχίσουν ξανά να δανείζουν».