G20: Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας
Ο δρόμος προς μια οριστική εμπορική συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, χωρίς αμφιβολία χρειάζονται ακόμη μήνες, όμως καταλήγοντας σε μια «πολιτική συμφωνία» Ευρωπαίοι και Ιάπωνες δηλώνουν τη σύμπνοιά τους σε πολλά σημαντικά θέματα.
«Η συμφωνία εμπορικής συνεργασίας» θα παρουσιαστεί επισήμως το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Ευρωπαίοι και Ιάπωνες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν τη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο.
Στόχος τους: να στείλουν «ένα ισχυρό μήνυμα» υπέρ του ελεύθερου εμπορίου στον υπόλοιπο κόσμο.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συνθήκη TPP που είχε υπογράψει η Ουάσινγκτον με 11 χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού, μεταξύ αυτών και η Ιαπωνία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Έκτοτε οι Ιάπωνες στράφηκαν στην ΕΕ, αναγάγοντάς τη σύναψη συμφωνίας μαζί τους σε προτεραιότητα.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ιαπωνία και η ΕΕ να υπερασπιστούν το ελεύθερο εμπόριο (…) τη στιγμή που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τάσεις προστατευτισμού», τόνισε ο Άμπε την Τρίτη.
Οι διαπραγματεύσεις για τη JEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013. Η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η έκτη εμπορική εταίρος της Ένωσης.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το τελικό κείμενο «θα καλύπτει το 99% των διμερών ανταλλαγών».
Από ευρωπαϊκής πλευράς ο τομέας των γεωργικών τροφίμων είναι «ο μεγάλος νικητής» των διαπραγματεύσεων: «μηδενικοί δασμοί για σχεδόν όλα τα τρόφιμα» που εξάγονται στην Ιαπωνία, επισημαίνει η ίδια πηγή.
Οι δύο πλευρές μάχονταν ως το τελευταίο λεπτό για να καταλήξουν σε έναν «πολύ ικανοποιητικό συμβιβασμό» --που ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός-- για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως τα τυριά που εισάγονται από χώρες της ΕΕ και τα οποία ως τώρα πληρώνουν υψηλούς δασμούς.
Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους κερδίζουν ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας τους, όμως μόνο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο η οποία δύσκολα θα παραταθεί περισσότερο από τα επτά χρόνια που έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Πάντως η σύνταξη της οριστικής συμφωνίας θα χρειαστεί μήνες. Αρχικά κυρίως επειδή οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνησουν στις τεχνικές λεπτομέρειες. Επίσης παραμένει ένα μεγάλο ευαίσθητο θέμα σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters