Ελλάδα-Αργεντινή, βίοι αντίθετοι
Συζητήθηκε αρκετά σήμερα η Αργεντινή, χάρις στην επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέσεισε τον κίνδυνο να γίνουμε «Αργεντινή» ενώ η κ. Λαγκάρντ το διέψευσε, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει όπως η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.
Για να δούμε, όμως τι γίνεται σήμερα στην Αργεντινή, η οποία είχε χρεοκοπήσει πριν από δέκα χρόνια και ενώ προηγηθεί η «απόβαση» του ΔΝΤ με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα και τον 10ετή αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.
Η Πρόεδρος της χώρας και σύζυγος του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρχνερ, Κριστίνα Φερνάντες ακολουθώντας εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτό της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών ανακοίνωσε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τα επιδόματα.
Σύμφωνα με το Associated Press, ανακοίνωσε αυξήσεις κατά 25% στον κατώτατο μισθό, ο οποίος ήταν ήδη ο υψηλότερος σε σύγκριση με τις χώρες της Νότιας Αμερικής και κινείται στα επίπεδα των 410 ευρώ.
Παράλληλα αυξήθηκαν κατά 23% τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και οι συντάξεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας.
Η κ. Φερνάντες θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις 23 Οκτωβρίου.
Η προφητεία της Φερνάντες
Η κ. Φερνάντες είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, λίγες ημέρες μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο, για το ΔΝΤ.
Η πρόεδρος της Αργεντινής είχε πει πως τα μέτρα λιτότητας, που λαμβάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα της την περασμένη δεκαετία.
«Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001 από το ΔΝΤ», είχε επισημάνει η κ. Φερνάντες.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Απεχθείς οι συγκρίσεις Ελλάδας-Αργεντινής