Εκβιασμός ΔΝΤ: Δεν δίνουμε φράγκο στην Ελλάδα όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο
«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν φαίνεται να χαλάει το «πάρτι» της κυβέρνησης για την έξοδο, ωστόσο δεν συμβάλλει στον γενικότερο κλίμα ευφορίας που έχει καταλάβει το οικονομικό επιτελείο.
Όπως αναφέρουν, ειδικότερα, πληροφορίες από τη Ουάσιγκτον οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εντοπίζει και άλλες σοβαρές αδυναμίες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων και στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», το ΔΝΤ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τι φοβάται η ελληνική πλευρά
Με δεδομένη πλέον την οπτική του Ταμείου αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός.
Κι όχι άδικα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τη δήλωση που είχε κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν είχε πει πως «ο χειρότερος συνδυασμός να εισακούεται το ΔΝΤ ως προς τις απαιτήσεις του για μέτρα, όχι όμως και ως προς αυτές για το χρέος».
Έρχονται τα δύσκολα με την τρίτη αξιολόγηση
Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να είναι διόλου εύκολη για τη χώρα μας.
Μεταξύ των απαιτήσεων που έχει θέσει το ΔΝΤ και αναμένεται να αποτελέσουν «αγκάθια» είναι η συμμετοχή ποσοστού τουλάχιστον 50% των εργαζομένων, προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση απεργίας. Στα «δύσκολα» και ίσως μελλοντικά εκρηκτικά, περιλαμβάνεται και η προώθηση των αξιολογήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.