ΔΝΤ: Σήμερα κληρώνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

ΔΝΤ | Έξοδος στις αγορές: Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛνα προβεί σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές αναμένεται να διαδραματίσει η παρουσίαση της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (20/07/2017).

ΔΝΤ: Σήμερα κληρώνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
2'

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΞΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό ρεπορτάζ, μολονότι η έκθεση θα παρουσιάζει μια λίγο καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα όσα ανέφερε το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο του 2017, δεν πρόκειται να αλλάξει τη γενικότερη αντιμετώπιση του Ταμείου σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Με απλά λόγια, το ΔΝΤ θα επαναλάβει, όπως όλα δείχνουν, πως το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο, ενώ οι εκπρόσωποί του θα τονίσουν εκ νέου με έμφαση πως η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει μόνο εάν αποσαφηνιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή, οι εκπρόσωποί του ζητούν μειώσεις των επιτοκίων, συγχώνευση των δανείων, καθώς και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους κατά 20 χρόνια.

Κατά τα λοιπά, το Ταμείο θα επικυρώσει τυπικά της συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου μεταξύ Αθήνας – Θεσμών.

Τι προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην κυβέρνηση τα βλέμματα είναι στραμμένα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ακούγεται, βεβαίως, οξύμωρο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που απέτασσε τέτοιους θεσμούς, όπως ο διάβολος το λιβάνι, ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, θα περίμενε με... ανυπομονησία σχεδόν την απόφαση της Standard & Poor’s, η οποία αναμένεται την Παρασκευή (21/07/2017) να αναβαθμίσει, κατά πληροφορίες πάντα, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως ο προβληματισμός επικεντρώνεται γύρω από το ύψος του επιτοκίου, με το οποίο θα δανειστεί τελικώς η Ελλάδα χρήματα, βγαίνοντας στις αγορές.

Εάν, για παράδειγμα, το επιτόκιο είναι άνω του 5%, τότε θα είναι «δώρον άδωρον», καθώς το Μαξίμου ψάχνει να πιαστεί πλέον από μια θετική είδηση, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τη δυσμενή εικόνα που έχουν δημιουργήσει σε βάρος της κυβέρνησης οι επιβαλλόμενες μνημονιακές πολιτικές.

Το deal με τους «έξι»

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του πως η Ελλάδα έχει ήδη προσλάβει έξι τράπεζες, που θα διαδραματίσουν ρόλο αναδόχου σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για τις τράπεζες: America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Όσο για το ομόλογο αναμένεται να είναι πενταετούς διάρκειας και δεν αποκλείεται, κατά το Reuters πάντα, η έκδοσή του να γίνει ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή