Έτσι «πλήρωσαν» την κρίση τα νοικοκυριά: Έχασαν σπίτια και εισόδημα μέσα σε 5 χρόνια!
«ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ»... ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ!
Τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν το Γολγοθά της κρίσης κυριολεκτικά στο πετσί τους. Μισθοί και συντάξεις έχουν «πιάσει πάτο», τιμές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί με ρυθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις τσέπες των Ελλήνων, ενώ σπίτια και περιουσίες έχουν χάσει την αξία τους.
Οι απώλειες των νοικοκυριών από το 2009-2014 ήταν δραματικές. Ο καθαρός πλούτος υπέστη καθίζηση κατά 40% σε όλη τη διάρκεια της περιόδου που εξελλισσόταν η «μαύρη» περίοδος της εφαρμογής των πρώτων Μνημονιακών μέτρων. Μάλιστα, στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος και στην έρευνα του Ευάγγελου Χαραλαμπάκη, για τη συγκεκριμένη 5ετία, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η πτώση της αξίας του καθαρού πλούτου, η οποία μεταξύ άλλων αποδίδεται στη μείωση κυρίως της αξίας της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως των καταθέσεων.
Μάλιστα, η μέση αξία της πρώτης κατοικίας μειώθηκε κατά 34%, από 106.340 ευρώ το 2009 σε 69.834 ευρώ το 2014, ενώ οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά 48,5%.
Η... κατιούσα στα «χρόνια της κρίσης»
Και επειδή ακούγεται σα να μιλάμε για το παρελθόν, το γεγονός ότι η έρευνα αποτυπώνει στοιχεία από την 5ετία, 2009-2014, δεν σημαίνει ότι αφήνει εκτός την τελευταία 2ετία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καθώς, είναι γνωστό ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...
Πτώση 26% στο εισόδημα
Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Η μείωση του εισοδήματος είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξαν σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, το 2009 το εισόδημα ανερχόταν σε 23.492 ευρώ, ενώ το 2014 ήταν 17.465 ευρώ. Στις χαμηλές, μάλιστα, εισοδηματικές τάξεις το εισόδημα μειώθηκε το 2014 κατά 15% σε σχέση με το 2009, ενώ στις υψηλότερες κατά 30,1%...
Οι Έλληνες έκοψαν το φαγητό! - Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων
Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης. Τέλος, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.
Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν, στο μικροοικονομικό επίπεδο, τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.
Αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Την ίδια ώρα, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις αντέδρασαν στις εξωγενείς διαταραχές που υπέστησαν, προσαρμόζοντας τόσο την απασχόληση όσο και το μισθολογικό τους κόστος.
Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αναφέρει ότι είναι ευκολότερο πλέον να προσαρμόσουν τις αμοιβές προσωπικού και την απασχόληση σε σχέση με παλαιότερα.